08. April 2024

V ZD Ljubljana – Center bo jutri začela delovati ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe

 

Ljubljana (MOREL)– V ZD Ljubljana - Center, Metelkova ulica 9, bo jutri, 9. aprila, začela delovati ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe, v kateri se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so imeli v enoti Center nazadnje izbranega osebnega zdravnika in imajo v tej enoti tudi svojo zdravstveno dokumentacijo.(več...)

01. Marec 2024

Okužbe s HPV – vzrok za 200 rakov letno

Ljubljana (MOREL)- Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV, ki ga vsako leto obeležujemo 4. marca, so na Nacionalnem inštituru za javno zdravje opozarili na breme okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), s katerimi se tekom življenja vsaj enkrat okuži večina prebivalcev.(več...)

29. Februar 2024

Poslovanje ZD Domžale uspešno

Domžale (MOREL)-  Zdravstveni dom Domžale je lansko leto po besedah direktorice Renate Rajapakse zaključil s pozitivnim izidom, pridobitvijo novih programov, vrsto vlaganj ter s Certifikatom kakovosti ISO 9001:2015.

»Za to gre zahvala vsem zaposlenim, saj brez slehernega posameznika in njegovega prispevka, uspeh v takšnem obsegu ne bi bil dosežen.(več...)

29. Februar 2024

Izboljšali poslovni rezultat za 5,4 milijona evra

Ljubljana (MOREL) - Na 1. korespondenčni seji Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL), ki je potekala 28. februarja 2024 je Svet zavoda sprejel Letno poročilo UKCL za leto 2023. Člani Sveta UKCL so prepoznali napredek v poslovanju, saj je UKCL v letu 2023 kljub zaprtju 1/8 hospitala, manku kadra in, za razliko od leta 2022, neplačanim izvedenim storitvam za 3 milijone evrov ter neupoštevanju revalorizacije za 6 milijone evrov, izboljšal poslovni rezultat za 5,4 milijona evra ter dosegel EBIDTA +6,3 milijona evra (lani -2,7).(več...)

28. Februar 2024

Svetovni dan redkih bolezni (1)

Ljubljana (MOREL)- »Do leta 2017 smo bolnikom s številnimi redkimi boleznimi lahko zgolj zdravili simptome, saj nismo imeli zdravil, ki bi spreminjala potek bolezni. Danes pa lahko nekatere bolnike pravočasno odkrijemo in zdravimo, zato se lahko usmerimo na preprečevanje zapletov bolezni in poskrbimo, da je bolezen čim blažja,« je nevrolog Damjan Osredkar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana, na matineji ob svetovnem dnevu redkih bolezni povzel položaj na področju redkih bolezni v Sloveniji.(več...)
28. Februar 2024

Svetovni dan redkih bolezni (2)

Življenje osebe z redko boleznijo
 
V drugem delu matineje pred svetovnim dnevom redkih bolezni 29. fbruarjem so predstavili življenje oseb z redko boleznijo skozi oči družbe.
 
Jožetu Faganelu (roj.(več...)
28. Februar 2024

Svetovni dan redkih bolezni (3)

Ko bolezen ni vidna, je bolniku lahko še težje
 
 Nada Rotovnik Kozjek,  vodja enote za klinično prehrano, ki se na Onkološkem inštitutu posveča skrbi za ustrezno prehranjenost bolnikov, je opozorila, da bolniki s sindrom kratkega črevesja z odpovedjo prebavil nimajo lahkega življenja, ker njihova bolezen ni vidna.(več...)
27. Februar 2024

Vlagajo v izobraževanja mladih zdravnikov

Domžale (MOREL)-  »V  Zdravstvenem domu (ZD) Domžale sta dve zdravnici specializantki uspešno opravili specialistični izpit na področju družinske medicine in prevzemata že vzpostavljeni ambulanti družinske medicine,« je napovedala direktorica ZD Domžale Renata Rajapakse.(več...)

26. Februar 2024

Zdravniki niso dvoživke ampak ...

Ljubljana (MOREL)- Obseg dela v javnem zdravstvenem sistemu zamejuje ZZZS, medtem ko na obseg samoplačniških storitev nima vpliva. Delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih s soglasjem javnega zavoda je zakonito in skrajšuje čakalne dobe v javnem sistemu.(več...)

26. Februar 2024

Redke bolezni, ki prizadenejo tudi srce in ožilje

Ljubljana (MOREL)- Mednarodni dan redkih bolezni je vsako leto na zadnji dan v mesecu februarju - vsake štiri leta je to prav na najredkejši dan, 29.februarja. Redke bolezni so kronične, napredujoče bolezni, povzročajo okvare in so pogosto življenjsko ogrožajoče.(več...)

25. Februar 2024

Gre za nedopustno ravnanje fidesovih stavkajočih zdravnikov

Ljubljana (MOREL)-  Iz ministrstva za zdravje so se odzvali na neizvajanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja invalidom. V sporočiu za javnost zapisali: Omejitve, s katerimi se srečujejo invalidi, ki za svojo mobilnost toliko bolj potrebujejo vozilo, so nedopustne.(več...)

21. Februar 2024

Želijo ravnovesje med zasebnim in službenim življenjem in spoštovanje

Maribor (MOREL)- Študentje medicine in zdravniki generacije Z kot najbolj pomembno ocenjujejo ravnotežje med poklicnim in družinskim življenje, spoštovanje svojih kolegov in akademsko udejstvovanje. Ustrezno plačilo je na devetem mestu prioritet, je ugotovila slovenska študija, objavljena v prestižni reviji BMC Emergency Medicine.(več...)