Strokovna zdravstveno vzgojna revija

07. Julij 2019

Kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi – pogled z drugega zornega kota (1.del)

Ljubljana, 7. julij 2019 (MOREL)- V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi (SDZNS) smo zadovoljni, ko slišimo, da se posamezni zdravniki zavzemajo za medicinske sestre, s katerimi sodelujejo pri opravljanju svojega dela. Torej za najožje sodelavce v timu, ki pa vendarle ne morejo biti »moje, tvoje ali naše«, saj medicinske sestre nismo lastnina nikogar, smo le enakovredni člani tima zdravstvene nege (ZN) oziroma zdravstvenega tima.(več...)

07. Julij 2019

Kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi – pogled z drugega zornega kota (2.del)

Finančne posledice in kdo jih bo pokril

Glede na to, da se zdravnica sprašuje tudi o finančni plati zadeve, želimo spomniti na to, da so tudi zdravniki v osnovnem zdravstvu nekoč bili »samo dobri stari zdravniki splošne medicine« brez specializacij in so zdaj vsi specialisti družinske medicine.(več...)

09. Maj 2019

Pred letošnjim mednarodnim dnevom medicinskih sester

Ljubljana, 9. maj 2019 (MOREL)- Zaposleni v zdravstveni negi bodo tudi letos obeležili svoj praznik, mednarodni dan medicinskih sester, ki ga praznujejo 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820–1910), ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrinstva.(več...)
27. Marec 2019

Obiski v UKC Ljubljana spet dovoljeni

Ljubljana, 27. marec 2019 (MOREL)- V UKC Ljubljana na vseh oddelkih preklicujejo popolno omejitev obiskov, ki smo jo zaradi gripe in ostalih respiratornih obolenj izdali 29. januarja 2019. Še vedno pa velja, da svojce in prijatelje obiskujejo zdrave osebe v času obiskov.(več...)

21. Marec 2019

Obiski v UKC Maribor znova dovoljeni

Maribor, 21. marec 2019 (MOREL)- Iz mariborskega UKC so sporočili, da preklicujejo omejitev obiskov v celotnem UKC Maribor. Hkrati so opozorili, da virusi gripe še vedno krožijo v okolju, zato prosijo, da obiskovalci v bolnišnico ne prihajajo z znaki okužbe dihal.(več...)
06. Marec 2019

Prepoved obiskov v UKC Maribor

Maribor, 6. marec 2019 (MOREL)- Zaradi gripe in gripi podobnih obolenj velja v UKC Maribor omejitev obiskov na eno zdravo odraslo osebo (tudi na Oddelku za pljučne bolezni in Oddelku za nevrološke bolezni, kjer je veljala popolna prepoved obiskov).(več...)
06. Februar 2019

Niso (pre)obremenjeni le zdravniki …

Ljubljana, 6. februar 2019 (MOREL)- Te dni se v javnosti znova pojavljajo poročila o zaskrbljujočih razmerah (preobremenjenost in pomanjkanje zdravnikov) na področju družinske medicine. Minister za zdravje kot rešitev nakazuje nagrajevanje bolj obremenjenih zdravnikov.(več...)

06. Februar 2019

Minister za zdravje Samo Fakin laže kot pes, trdijo zasebni zdravniki

Ljubljana, 6. februar 2019 (MOREL)- Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov (SZZZZS) je bilo ob poslušanju včerajšnje izjave ministra Fakina osuplo. Minister kot dolgoletni direktor »zdravstvene zavarovalnice« natančno ve, da pacienti v slovenskem zdravstvu nimajo prave izbire.(več...)
29. Januar 2019

Slovenski zdravniki niso zagovorniki evtanazije

Ljubljana, 29. januar 2019 (MOREL) – V medicinski stroki ponovno opozarjamo, da je vprašanje evtanazije večplasten problem. Menimo, da je vzrok za ponovno odprtje tega vprašanja v Sloveniji in drugod po svetu predvsem v nezadostnem poznavanju paliativnih metod zdravljenja, predvsem bolečine in depresije, ter v neenakih možnostih dostopa do paliativne oskrbe in tudi do psihosocialnih dobrin okolja, v katerem živimo.(več...)