Banner Prometej

Banner mojCuker

18. Maj 2024

19. maj svetovni dan zdravnikov družinske medicine

Ljubljana (MOREL)- Jutri,19. maja, je svetovni dan zdravnikov družinske medicine. Letos poteka pod geslom “Zdrav planet, zdravi ljudje” (“Helathy planet, healthy people”). V Sloveniji imamo dolgoletno naravovarstveno tradicijo, ki sega v prvo polovico prejšnjega stoletja. Cilj prizadevanj in aktivnosti je nenazdnje tudi ohranitev zdravja, tesno povezanega z zdravim okoljem. Nevenka Mlinar, zdravnica družinske medicine, ki vodi ambulanto v Desklah v Soški dolini, je v letu 2022 opozorila: “V naši občni je skoraj tri tisoč ljudi, ki imajo prizadeta pljuča zaradi azbesta. Te zgodbe so žalostne in so hude. Zavedanje, da zdaj te ljudje dihajo zrak, ki prihaja iz sosežigalnice, mi ni dalo več spati,” je pojasnila odločitev, da je s kolegi pripravila poziv zdravnikov in zobozdravnikov proti nadaljnjemu onesnaževanju srednje Soške doline in ogrožanju zdravja njenih prebivalcev.

Prizadevanja za čim boljše delovno okolje, predvsem varno in mirno, so vodila v pobudo za spremembo kazenske zakonodaje, ki bo za paciente pomenila bolj kvalitetno, profesionalno in varno obravnavo v zdravstvenem okolju. 10 maja 2024 se je začelo zbiranje podpisov preko e-uprave in na vseh upravnih enotah v Republiki Sloveniji. Veseli bomo prav vsakega podpisa in razmisleka, kako vsakdo od nas lahko prispeva k preprečevanju nasilja v zdravstvenem okolju. Predlagateljici sta prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in zdravnica družinske medicine, prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček.

Letos smo lahko zdravniki družinske medicine ponosni na svojo kolegico doc. dr. Matejo Bulc, ki je 8. maja 2024 kot prva zdravnica družinske medicine od razglasitve samostojne Slovenije prejela državno odlikovanje - medaljo za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja in uveljavljanja družinske medicine v Sloveniji in po Evropi. V svojem značilnem slogu pojasnila, da svoje odlikovanje razume kot priznanje stroki in vsem timom družinske medicine v Sloveniji: »Medicinske sestre in tehniki so naši  dragoceni in nepogrešljivi sodelavci. Veseli smo, da se tudi nas opazi!«

Aktualni izzivi pa ostajajo!

Družinski zdravniki predstavljajo največjo skupino specialistov. Dnevno se soočajo z velikim številom pacientov in s pomanjkanjem časa za njihovo obravnavo ter s številnimi administrativnimi nalogami.

Služba Zdravniške zbornice za zdravstveno ekonomiko, plan in analize je pripravila analizo starostne strukture družinskih in splošnih zdravnikov v zadnjih desetih letih, ki je na žalost vse prej kot optimistična.

V zadnjem letu smo v starajoči se družbi z vedno zahtevnejšimi pacienti s številnimi kroničnimi boleznimi zaznali zmanjšanje skupnega števila družinskih zdravnikov za štiri. Čeprav je to zmanjšanje majhno, je v nasprotju s trendom prejšnjih let, ko smo postopoma povečevali število zdravnikov za približno 14 letno, da bi zadostili potrebam. Razlog za to spremembo lahko pripišemo upokojitvam in manjšemu številu specializantov.

Zaskrbljujoče je tudi, da nam primanjkuje mlajše generacije zdravnikov: leta 2014 smo imeli 142 zdravnikov, mlajših od 30 let, danes pa jih je tretjino manj (93). Hkrati se je bistveno povečalo število in delež aktivnih družinskih zdravnikov, starejših od 60 oziroma 65 let, s 143 na 315. Aktivni družinski zdravniki nad 60 let zdaj predstavljajo že 22,5 % vseh družinskih zdravnikov.

To sta podpisala Nena Kopčavar Guček, podpredsednica Združenja zdravnikov družinske medicine in Rok Ravnikar, predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. (konec)