Banner Prometej
16. Februar 2018

Ekipa reševalne postaje UKC Ljubljana na mednarodni konferenci Urgenca danes

Charlotte, 16. februar 2018 (MOREL)- Med 21. in 23. februarjem bo v mestu Charlotte, v Severni Karolini, potekal mednarodni kongres EMS Today (Urgenca danes). Na kongresu bodo aktivno sodelovali tudi predstavniki reševalne postaje UKC Ljubljana. Kongres, ki vsako leto poteka v eni od zveznih državi ZDA, organizira PenWell, izdajatelj mednarodne strokovne revije JEMS (Journal of Emergency Medical Services) o urgentni medicini, zaščiti in reševanju.

Kongresa se vsako leto udeleži od 5000 do 7000 slušateljev in predavateljev. Med pomembnejšimi temami kongresa so novosti v urgentni medicini, zaščiti in reševanju, množičnih nesrečah, terorističnih napadih, napadih aktivnih strelcev – AMOK situacijah in podobno, predvsem z vidika nudenja pomoči žrtvam. Organizatorji pripravijo tudi veliko razstavo o novih tehnoloških, informacijskih in organizacijskih dejavnostih s področja urgentne medicine ter zaščite in reševanja, kjer sodelujejo predvsem gasilci in policisti. V okviru kongresa poteka tudi tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči, imenovano JEMS GAMES, ter kroženje med ekipami reševalnih služb.

Reševalno postajo UKC Ljubljana bo zastopala trojica reševalcev. Kot je pojasnil vodja delegacije reševalne postaje Ljubljana Andrej Šmon, je glavni namen pridobiti čim več znanja in izkušenj o delovanju v izrednih razmerah, saj so takšne situacije del nalog Reševalne postaje UKC Ljubljana in moramo biti nanje ustrezno pripravljeni. V ekipi bosta še Tahi Globačnik in Danijel Andoljšek.

Predstavniki Reševalne postaje UKC Ljubljana se bodo udeležili tudi tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči JEMS GAMES. Andrej Šmon je povedal: »Osrednja točka obiska kongresa bo udeležba na razstavi z lastno stojnico, na kateri bomo predstavljali Reševalno postajo UKC Ljubljana ter sistem nujne medicinske pomoči v Sloveniji. Strokovni javnosti bomo zelo zanimivi, saj je Slovenija ena redkih držav na svetu, kjer v sistem nujne medicinske pomoči vključujemo diplomirano medicinsko sestro oz. zdravstvenika ter urgentnega zdravnika. Na stojnici bomo predvajali posnetke intervencij na terenu, posnetke motorista reševalca ter posnetke iz tekmovanj ekip nujne medicinske pomoči na Rogli.« To je sporočila služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. (konec)

Banner ViVis