Banner Prometej

Banner mojCuker

18. Oktober 2024

Evropski dan darovanja organov 2024

Ljubljana, (MOREL) – Na evropski dan darovanja organov se letos osredotočamo na hvaležnost in sodelovanje med medicino in družbo, med darovalci in prejemniki, med strokovnjaki, pacienti in zdravniki. V proces - od darovanja do presaditve - je vključenih več kot 100 strokovnjakov in strokovnjakinj, podpornih služb iz različnih področij in inštitucij.

V Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana so letos presadili 80 organov, od tega 34 ledvic, 18 src, 20 jeter in 8 pljuč. Rezultati so podobni lanskim. Na čakalnem seznamu za presaditev organa je bilo na dan 2. 10. 2024 211 bolnikov. Povprečne čakalne dobe so: za srce 244 dni (za urgentne presaditve 52 dni); za ledvico 274 dni; za jetra 164 dni, za pljuča 98 dni.

Transplantacijska dejavnost je ena najzahtevnejših panog v medicini. UKC Ljubljana je edini transplantacijski center v Sloveniji in ima vrhunske strokovnjake, ki zdravijo na tak način. »Presaditev organov podaljša življenje in izboljša kvaliteto življenja bolnikov. Za uspešno izvajanje transplantacijske dejavnosti je potrebno usklajeno delovanje zdravnikov, medicinskih sester, transplantacijskih koordinatorjev in transportnih služb, ki so na voljo vse dni v letu. Vendar pa brez darovalcev presaditve ne bi bile mogoče, saj so darovalci osnovni pogoj za izvajanje teh življenjsko pomembnih operacij.« je pojasnil Matija Jelenc, kardiovaskularni kirurg iz UKC Ljubljana.

V UKC Ljubljana ne izvajamo le transplantacij, ampak zagotavljamo doživljenjsko spremljanje in zdravljenje pacientov. Katja Novak, gastroenterologinja, zdravnica specialistka, ki spremlja in vodi prejemnico jeter Nino Žitek, pravi: »Jetra so izjemno kompleksen organ. Pri končnem odpovedovanju jeter ni druge možnosti kot presaditev organa. Drugo nadomestno zdravljenje ne obstaja in to je edina možnost za preživetje. Vzrokov za odpoved je pa več, med drugim tudi dedne bolezni«. Nina (38 let), danes socialna delavka, tudi predsednica Slovenskega društva Transplant, je za avtoimunim hepatitisom zbolela pri šestih letih. Bolezen je napredovala počasi, in presaditev je imela pred 10. leti. Nina opisuje: »Življenje po transplantaciji je zares drugačno, veliko bolj kakovostno in nič kaj samoumevno. Vsak dan čutim hvaležnost, da lahko živim. Da živim, je bilo potrebno veliko. Ko sedaj pomislim na ves ta proces, od priprav na transplantacijo, do same transplantacije in rehabilitacije po posegu, se zavem, koliko ljudi je bilo v to vključenih. Če bi lahko, bi vsakemu posebej segla v roko in rekla hvala.«

Andrej Gadžijev, direktor Slovenija-transplanta pravi: »V letošnjem letu smo še posebej hvaležni svojcem in vsem sodelavcem, ki sodelujete pri pogovorih o možnosti darovanja po smrti. Do tega trenutka namreč beležimo najvišjo stopnjo privolitve svojcev za darovanje, in sicer rekordnih 92 %. To je potrditev, da smo v družbi takrat, ko je to najbolj potrebno, dobronamerni in altruistično naravnani. In pokazatelj, da pri nas darovanje organov vse bolj sprejemamo kot sestavni del ob izteku življenja.« To so sporočili iz UKCLJ. (konec)