Banner Prometej
26. Avgust 2022

Lekarne bodo čez vikend delale

Ljubljana (MOREL)- Na Lekarniški zbornici Slovenije že vnaprej vljudno prosijo za razumevanje vse upravičence do brezplačnih testov za samotestiranje, saj lahko pride to motene preskrbe z njimi. Vlada je namreč na včerajšnji seji 25. avgusta med upravičence, ki lahko teste prevzamejo že ta ponedeljek, 29. avgusta, poleg šolarjev in dijakov nepričakovano umestila tudi študente, kar je bilo prvotno predvideno z oktobrom.

Odlok o začasnem ukrepu prostovoljne uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na virus SARS-CoV-2, ki je omogočil in uredil pravne podlage pravice učencev, dijakov in študentov do testov HAG za samotestiranje, ki jih lahko prevzamejo v lekarnah, je bil objavljen v Uradnem listu šele danes popoldne. Lekarne imajo izredno kratek čas za prilagoditev preskrbe s  HAG testi. »Vsekakor bomo ponovno naredili vse, kar je v naši moči, da zagotovimo nemoteno preskrbo s testi HAG za vse upravičence,« je ob tem poudarila predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Pred začetkom šolskega leta so bila objavljena strokovna izhodišča in usmeritve posvetovalne skupine pri NIJZ za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom SARS-CoV-2 v jesensko-zimski sezoni 2022/2023 v Sloveniji. Lekarniška zbornica Slovenije si je zelo prizadevala, da bi pravočasno prejeli ustrezne pravne podlage Ministrstva za zdravje. »Odlok je bil danes popoldan objavljen v Uradnem listu. Mi smo se na izdajo testov pripravljali zgolj na podlagi medijskih objav in neuradnih informacij, saj smo želeli po najboljših močeh prispevati k varnemu začetku šolskega leta,« je pojasnila sogovornica.

»Samo s pravočasnimi ustreznimi predpisi lahko lekarne ob pravem času zagotovijo ustrezno zalogo, informacijske oziroma tehnične pogoje za izdajo HAG testov ter kadrovske vire, saj pričakujemo povečan obisk lekarn. Slednje je poseben izziv za večino lekarn, saj se soočamo z veliko kadrovsko stisko in preobremenjenostjo zaposlenih,« je še izpostavila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Hkrati se zahvaljujejo vsem kolegom in vodstvom izvajalcev lekarniške dejavnosti, da so ponovno pripravljeni v zelo kratkem času čez vikend narediti vse, kar je v njihovi moči, da bi bilo v ponedeljek čim manj težav in motenj pri preskrbi. (konec)

Banner ViVis