Banner Prometej

Banner mojCuker

21. Maj 2024

Na 49. skupščini SFD podelili najvišja društvena priznanja

Ljubljana (MOREL) – Minuli četrtek je bilo v gledališču Tartini v Piranu podeljenih Minařikovo  odličje in pet  Minařikovih priznanj posameznikom in posameznicam, ki so v lokalnem, slovenskem ali mednarodnem prostoru naredili nekaj več na področju farmacije. Prejemnik Minařikovega odličja v letu 2024 je bil Franc Vrečer. Prejemniki Minařikovih priznanj 2024 pa so bili:  Marjna Fortuna Lužar, Boštjan Martinc, Barbara Pangeršič, Samo Rožman in Nada Tržan Herman Minařikova priznanja in Minařikovo odličje podeljuje Slovensko farmacevtsko društvo (SFD). Od leta 1975 podeljuje SFD najzaslužnejšim članom Minařikova odličja, od leta 1990 pa tudi Minařikova priznanja. Društvena priznanja se imenujejo po znanem zgodovinarju farmacije prof. Francu Minařiku.

Prejemnik Minařikovega odličja 2024 je bil Franc Vrečer, ki je študij farmacije na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani zaključil leta 1983 in se na fakulteti zaposlil kot mladi raziskovalec. Od leta 1991 do letos je bil zaposlen v Krki v Novem mestu, kjer je bil pomočnik direktorja Razvoja in raziskav zdravil. Od leta 2004 je dopolnilno zaposlen na fakulteti kot učitelj in raziskovalec in ima naziv redni profesor. Kot predan pedagog svoje znanje in izkušnje nesebično predaja mlajšim generacijam, ob tem pa skrbi za sodelovanje med akademsko sfero in industrijo. S svojim znanjem in razumevanjem lastnosti snovi in procesov je pomembno prispeval k uspešnemu razvoju številnih Krkinih generičnih farmacevtskih izdelkov, na primer pelet. Za znanstvene, inovacijske, strokovno-organizacijske in pedagoške prispevke k slovenski farmaciji, ki so tudi mednarodno cenjeni in upoštevani, mu je Slovensko farmacevtsko društvo v letu 2024 podelilo Minařikovo odličje.

Slovensko farmacevtsko društvo (SFD) deluje že od leta 1950 in ima danes skoraj 3600 članov. Povezuje magistre farmacije, farmacevtske tehnike in dijake srednjih farmacevtskih šol ter študente, ki študirajo farmacijo, pa tudi strokovnjake drugih strok, ki delajo na področju farmacije. Slovensko farmacevtsko društvo je najmočnejša vez med posameznimi segmenti slovenske farmacije, preko katere se strokovnjaki iz industrije, lekarn, izobraževalnih ustanov in administracije povezujejo med seboj, se v okviru društva dodatno strokovno izpopolnjujejo, družijo, vzpodbujajo, izvajajo projekte promocije zdravja, raziskovalne projekte in organizirajo mednarodne kongrese. Vse to prispeva k prepoznavnosti poklica in pripomore k učinkovitemu, varnemu in kakovostnemu zdravstvenemu sistemu, zato si želimo še dolgo vzklikati slogan, ki je nastal v času pandemije koronavirusa ob 70-letnici društva: »Ostanimo povezani«!

In drži tudi to, kar je povedal  Vrečer v svojem nagovoru ob prejemu Minařikovega odličja 2024: »Izzivov in priložnosti za napredek farmacevtske stroke, kljub vsem dosežkom v preteklosti, tudi danes ne manjka. Srčika našega dela v stroki danes in še posebej jutri, ne glede na to, na katerem področju posameznik dela, mora biti dobrobit bolnikov in, ker smo farmacevti del zdravstvene stroke, tudi visoka etičnost. Oba vidika sta danes, ko je v družbi vse več egoizma in neetičnega ravnanja, izrednega pomena, še posebej na področju zdravstva, ko imamo opravka z ranljivimi in prizadetimi soljudmi.« To je zapisala Andrijana Tivadar, generalna sekretarka Slovenskega farmacevtska društva. (konec)