Banner Prometej

Banner mojCuker

21. Maj 2024

O strategijah za učinkovito gospodarjenje z viri v zdravstvenih sistemih

Ljubljana (MOREL)- Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb je danes v Ljubljani že 13. leto zapored organiziral strateško konferenco Vrednost inovacij, kjer iščejo odgovore na aktualna vprašanja in ponudijo uvid v novosti na področju farmacije in zdravstva. Na letošnji konferenci so spregovorili o strategijah za učinkovito gospodarjenje z viri v zdravstvenih sistemih, kar omogoča prerazporeditev sredstev v korist prebojnih inovacij. Konferenca je vodilo za vse, ki si prizadevajo oblikovati prihodnost zdravstvenega sistema prek trajnostnih in inovativnih pristopov.

Udeležence je uvodoma prek videopovezave nagovorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je izpostavila pomen tega konstruktivnega srečanje in da ministstvo za zdravje nestrpno pričakuje predloge, ki se bodo oblikovali na konferenci.

Uvodna nagovora sta imela Bogi Eliasen, zdravstveni direktor na Copenhagen Institute for Future Studies in Marc Schreiner, direktor berlinskega združenja bolnišnic. Marc Schreiner je med vrsticami nakazal, da se mora bolnica ali zdravstvena ustanova, ki prinaša izgube, brezkompromisno zapreti, ne pa iskati obvode, da bi jo z finančnimi inekcijami ohranjevali pri delovanju. Uporabniki v takšnih primerih niso v ničemer prizadeti, saj se preusmerijo v druge bolnišnice oziroma zdravstvene ustanove.

Direktorica Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Tatjana Jevševar je poudarila, da smo v preteklosti dali velik pomen ureditvi zdravstvenih domov in da so danes skoraj vsi rentabilni. Premalo pozornosti pa se je namenjalo bolnišnicam. Še vedno jih je nekaj na robu likvidnosti, ugotavljajo na Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Pri tem je Jevševarjeva izpostavila, da je potrebno v bodoče dodatno izboraziti vodstveni kader, ki bo znal z bolnišnicami pravilno upravljati.

Urh Grošelj iz Pediatrične klinike Ljubljana je nakazal vizijo, da bi v prihodnosti v vsakem delovnem zdravstvenem okolju bilo vredno spodbujati in nagrajevai inovativnost in posameznike za njihovo izjemno delo v korist bolnikom in svoji zdravstveni ustanovi. To naj bi postala pomembna vrednota za zaposlene.

Janez Poklukar, zdravnik, direktor UKC LJ, SB Jesenice in nekdanji minister za zdravje je izrazil med drugim željo, da bi znali pravilno počrpati vsa sredstva namenjena za zdravstvo ter v kratkem času sanirati napake iz preteklosti. Hkrati pa načrtovano začeli uvajati inovacije v zdravstvu.

Tanja Španić, zagovornica bolnikov pa je povedala, da si bolniki želijo, da politika in zdravstveni delavci slišijo predloge bolnikov in jih uvajajo v zdravstveni sistem. Pri tem je še izpostavila, da bi moral zakon o pravicah bolnikov naslavljati tudi odgovornosi oziroma dolžnosti bolnikov.

Iztok Štotl, UKC Ljubljana, verjame v digitalizacijo in da bomo v bodoče zdravstvne podatke o vsakem posamezniku vnašali po standardiziranih šifrantih, ki bodo koristi uvajanju sprememb v zdravstvu.

Zdravstveni sistem mora biti transparenten, javen in vzdržen. Vsi prebivalci države so uporabniki zdravstevnega sistema od rojstva do smrti, želja pa mora biti, da so uravnotežena sredstva med preventivni dejavnostmi in zdravljenjem bolezni. Prebivalci Slovenije se staramo, zaskrbljuoč pa je podatek, da je odstotek zdravih prebivalcev vendno nižji. (konec)