Strokovna zdravstveno vzgojna revija

27. Marec 2019

Obiski v UKC Ljubljana spet dovoljeni

Ljubljana, 27. marec 2019 (MOREL)- V UKC Ljubljana na vseh oddelkih preklicujejo popolno omejitev obiskov, ki smo jo zaradi gripe in ostalih respiratornih obolenj izdali 29. januarja 2019. Še vedno pa velja, da svojce in prijatelje obiskujejo zdrave osebe v času obiskov. V primerjavi s preteklimi leti je bilo letos obolelih zaradi gripe več kot pretekla leta, oblika gripe je bila hujša, za gripo pa so hudo obolevali tudi mlajši in sicer zdravi ljudje.

Do 25. 3. 2019 so v UKC Ljubljana obravnavali 1114 bolnikov z dokazano gripo, 559 bolnikov je bilo zdravljenih v bolnišnici in zaradi gripe je letos v UKC Ljubljana umrlo 62 ljudi. Med umrlimi je bilo pet bolnikov brez znanih pridruženih kroničnih bolezni, najmlajši je bil star 41 let. Ostali so imeli pridružene bolezni. Za obdobje gripe in ostalih respiratornih obolenj so 10. januarja odprli Oddelek za epidemije v drugem nadstropju Bolnice dr. Petra Držaja UKC Ljubljana. V februarju so aktivirali pandemski načrt UKC Ljubljana in zagotovili večje število postelj (48 dodatnih postelj v Bolnici dr. Petra Držaja in po ostalih klinikah UKC Ljubljana, na Ginekološki kliniki UKCL so organizirali tudi štiri dodatne postelje za potrebe intenzivne terapije).

»V primerjavi s prejšnjimi leti smo v letošnji sezoni zdravili zahtevnejše bolnike in več jih je zaradi zapletov potrebovalo obravnavo na oddelkih za intenzivno zdravljenje,« je pojasnil Matjaž Jereb, vodja Oddelka za intenzivno terapijo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja: »Letošnji tip gripe je bil agresivnejši, enak kot leta 2009, ko so za gripo pogosteje zboleli tudi mlajši in popolnoma zdravi posamezniki. Gripa je pri številnih bolnikih potekala s hudo klinično sliko, z zapleti in tudi dihalno odpovedjo.«

V zadnjem tednu so se razmere zaradi gripe umirile in število novih primerov bolnikov z gripo upada. Še vedno pa zaznavajo porast okužb dihal z nekaterimi drugimi virusi, ki ogrožajo predvsem otroke in starostnike. Postelje v bolnišnici so zato še vedno zasedene, saj se je pri marsikateremu bolniku čas hospitalizacije in zdravljenja - zaradi hude bolezni in zapletov ob gripi – podaljšal. To je sporočila služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. (konec)