Banner Prometej

Banner mojCuker

08. Oktober 2024

Otvoritev Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ZD Ljubljana

 

Ljubljana (MOREL) – Danes so odprli nove prostore Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov na Trgu mladinskih delovnih brigad 7. Skupaj z Mestno občino Ljubljana so otrokom, mladostnikom in njihovim staršem s tem omogočili boljšo oskrbo na enem mestu. Center namreč obiskujejo starši z otroki s težavami v razvoju, govornimi ali učnimi težavami, čustvenimi ali vedenjskimi motnjami, različnimi stiskami, ki jih je vse več. Novi prostori omogočajo še boljšo oskrbo mladih pacientov, saj tu deluje tim strokovnjakov (klinični psihologi, psihologi, specialni pedagogi, socialni delavci, logopedi, medicinske sestre in številni drugi), timske obravnave pa med drugim vzamejo manj časa, so bolj učinkovite in osebne. Zaposleni bodo ob tem z izboljšanimi delovnimi pogoji lahko še bolj kakovostno in varno izvajali delovne procese. Vrednost investicije je okoli 250 tisoč evrov. Na Trgu mladinskih delovnih brigad 7 se zdaj izvajajo storitve, ki so doslej potekale v različnih enotah ZD Ljubljana, še vedno pa ostaja Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov tudi na Metelkovi ulici 9. Ob tem je potekal tudi dan odprtih vrat.

Dogodka so se udeležili predsednik vlade Robert Golob, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič, vodja Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov enote Vič-Rudnik Andreja Mikuž in številni drugi.

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi poudaril, da v otroškem parlamentu mladi vedno na prvo mesto postavijo skrb za duševno zdravje, saj je to velika težava. Zato meni, da je odprtje novih prostorov v Ljubljani skupaj s širitvijo timov odlična novica. »Vlada Republike Slovenije od prvega dne namenja posebno pozornost ravno duševnemu zdravju, zato je bil eden izmed prvih ukrepov vlade povečanje števila specializacij klinične psihologije, izrazito smo olajšali zakonodajo na področju zaposlovanja tujcev, v sklepni fazi je priprava zakona o psihoterapiji, ki bo omogočil dostop do ustreznih storitev tistim, ki to potrebujejo«, je dodal.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob tej priložnosti dejala: »Veseli me, da se z odprtjem prenovljenih prostorov omogoča kakovostna multidisciplinarna obravnava na enem mestu, da bo vsak otrok oziroma mladostnik, ki bo stopil skozi ta vrata, prejel najvišji standard pomoči. To je zanje še posebej pomembno, zato smo na Ministrstvu za zdravje za izboljšanje dostopnosti do storitev za duševno zdravje z letošnjo Uredbo zagotovili finančna sredstva za širitev mreže in boljše vrednotenje programa centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki delujejo na primarni ravni zdravstvenega varstva.«

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je izrazil zadovoljstvo, da imamo za to vrsto zdravljenja dovolj timov in da bo za dodaten prostor Mestna občina Ljubljana tudi poskrbela. Dodal pa je, da bi najraje videl, da teh prostorov mladi sploh ne bi potrebovali, da torej ne bi imeli nobenih težav, a žal ni tako.

Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič je poudarila, da v novem Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov multidisciplinarni tim na enem mestu pomaga mladim, ko se znajdejo v stiski, kar se žal dogaja vse pogosteje. Takrat, ko mladi pomoč potrebujejo, potrebujejo pomoč in podporo staršev in svojcev, potrebujejo pa tudi strokovno pomoč ljudi, ki so strokovno usposobljeni, da naslavljajo različne ravni teh izjemno zapletenih stisk in čustvenih stanj, v katerih se otroci in družine znajdejo. »Želimo si nadalje odpirati dodatne multidisciplinarne time z visoko usposobljenimi strokovnjaki, da bo pomoč otrokom in mladostnikom hitrejša in boljša« je še poudarila. Vodja slovesno odprtega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov enote Vič-Rudnik Andreja Mikuž pa se je zahvalila vsem sodelavcem in predsedniku vlade RS, ministrici za zdravje ter županu Mestne občine Ljubljana, ki s svojo prisotnostjo dajejo sporočilo vsem prebivalcem Republike Slovenije, in sicer, da je duševno zdravje otrok pomembno tako za vlado kot lokalno skupnost.

V Zdravstvenem domu Ljubljana namenjamo posebno skrb varovanju zdravja otrok in mladostnikov. Že 65 let v naših multidisciplinarnih timih sodelujemo z različnimi službami in lokalno skupnostjo tudi pri skrbi za najranljivejše - otroke in mladostnike v različnih stiskah, z duševnimi, vedenjskimi in nevrorazvojnimi motnjami. Ob naraščanju potreb po tovrstni podpori razvijamo in širimo programe in službe in tako prispevamo k varovanju in ohranjanju duševnega zdravja otrok, mladostnikov in njihovih družin.

Združevanje strokovnjakov na eni lokaciji je nujno za učinkovito timsko delo, ki je na področju duševnega zdravja pravilo. Le s povezovanjem različnih strokovnjakov okoli otroka in njegove družine ter drugih okolij, v katera se vključuje, lahko organiziramo učinkovite oblike podpore zdravemu razvoju ter preprečujemo razvoj in poglabljanje duševnih motenj.

Pred nami je vzpostavitev tretjega tima centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov in centra za duševno zdravje odraslih. Povečanje števila timov in strokovnjakov na področju duševnega zdravja nam bo omogočilo pravočasno in dovolj poglobljeno obravnavo. Znotraj ZD Ljubljana bomo lahko krepili in nadgradili sodelovanje s sodelavci iz zdravstvenega varstva otrok in odraslih, centrov za krepitev zdravja in razvojnih ambulant s centri za zgodnjo obravnavo, zunaj naše ustanove pa s strokovnimi delavci v šolstvu, socialnem varstvu in nevladnih organizacijah. Nujen pogoj za zagotavljanje vseh potrebnih storitev pa je sistemsko financiranje potrebnih specializacij in programov ter nadaljnja podpora lokalne skupnosti pri zagotavljanju prostorov za izvajanje dejavnosti.

Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov tako nudi celovito strokovno pomoč, pri destigmatizaciji težav v duševnemu zdravju pa pripomorejo tudi različne kampanje, ki ozaveščajo o tej tematiki. Med njimi je tudi kampanja Tudi junaki in junakinje potrebujejo pomoč, ki so jo zasnovali na MOL in s katero sporočajo, da v stiski nihče ne sme ostati sam, saj so v Ljubljani na voljo tudi različne oblike pomoči, ki jih izvajajo nevladne organizacije. V okviru kampanje pa vabijo tudi k poslušanju podcastov o tej tematiki. To je sporočila Rajka Vignjević Pupovac .(konec)