Banner Prometej
04. September 2018

Porodnišnici Ljubljana podarili inkubator za nedonošenčke

Ljubljana, 4. september 2018 (MOREL) –Porodnišnici Ljubljana – Enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana so danes podarili inkubator za nedonošenčke. Nov, sodoben inkubator, bo olajšal delo zaposlenim in zagotavljal še bolj varno oskrbo najbolj nezrelih in najhuje bolnih novorojenčkov.

»V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1400 otrok, kar je sedem odstotkov vseh novorojenčkov. Med njimi je 100 takšnih, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram. Najlažji, brez pomembnih posledic preživeli novorojenček, je tehtal komaj 370 gramov. Tako krhko življenje nujno potrebuje posebno oskrbo visoko usposobljenega medicinskega osebja in podporo sodobnih, tehnološko dovršenih aparatur.

Inkubator so strokovnjaki razvijali več kot desetletje. Najsodobnejši aparat omogoča optimalen nadzor temperature otroka do 0,1 stopinje Celzija natančno, kar je za otrokovo rast in preprečevanje bolezni izjemnega pomena. Zlasti pri nezrelih nedonošenčkih je ključna visoka stopnja vlage, ki jo zagotavlja sodoben, zaprt in od okolja ločen vlažilni sistem. Inkubator je opremljen z dozatorjem kisika in senzorjem koncentracije, kar omogoča nadzorovano dodajanje kisika pri novorojenčkih, ki imajo težave z dihanjem. Med prednosti inkubatorja sodijo še električno nastavljiv nagibi ležišča za optimalno lego novorojenčka in višina inkubatorja, tehtnica za nadzor otrokove teže, opozorilni sistem, ki stalno spremlja jakost hrupa in svetlobe, ena od prednosti pa je tudi enostavno razstavljanje in gladkost površin, kar omogoča boljše čiščenje in s tem preprečevanje okužb. Novi inkubator je tako približek maternice za tiste otroke, ki so prišli na svet mnogo prezgodaj in verjamemo, da bodo z njegovo pomočjo zrasli v zdrave in uspešne posameznike. Zato smo podjetju Krka izjemno hvaležni, da so nam omogočili nakup najsodobnejšega inkubatorja,« je povedala Lilijana Kornhauser Cerar, vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

V imenu vseh zaposlenih porodnišnice Ljubljana, Ginekološke klinike in celotnega Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se je donatorju zahvalil tudi Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana in povedal: »Ob sedanji finančni situaciji, v kakršni je ne samo UKC Ljubljana, ampak celotno slovensko zdravstvo, so postale donacije za našo ustanovo eden najpomembnejših virov za obnovo oziroma nakup opreme, za strokovno usposabljanje in prenovo naših objektov.«  Ter dodal, da je danes vesel dan tako za vse prezgodaj rojene novorojenčke, kot za vse zaposlene, ki vsak dan požrtvovalno opravljajo svoje izjemno odgovorno in naporno delo. (konec)

Banner ViVis