Banner Prometej

Banner mojCuker

27. April 2024

Projekt EUVECA – skupno izobraževanje za boljšo kakovost (dolgotrajne) oskrbe

Naraščanje deleža starejših nad 65 let prinaša kompleksne potrebe in izzive družbe, ki zahtevajo intenzivno sodelovanje različnih sektorjev. Ključnega pomena pri naslavljanju teh potreb je skupno izobraževanje različnih izvajalcev oskrbe, saj bo to omogočilo podporo interdisciplinarnemu sodelovanju ter zagotovilo kontinuirano in kakovostno oskrbo.

Zdravstvena fakulteta in Zdravstveni dom Ljubljana že od junija 2022 uspešno sodelujeta v projektnem konzorciju EUVECA (European Platform for Vocational Excellence in Health Care), ki vključuje še partnerje iz Danske, Nizozemske, Norveške, Nemčije, Španije in Italije. Projekt je bil zasnovan z namenom podpore inovacijam ter razvoju zdravstvene in socialne oskrbe z osredotočenostjo na razvoj v prihodnost usmerjenih spretnosti izvajalcev. Njegov cilj je ustvariti regionalna središča poklicne odličnosti v sedmih evropskih regijah, ki sodelujejo v okviru gradnje Evropske platforme za poklicno odličnost.

V začetnih fazah projekta je bila z anketiranjem in fokusnimi skupinami med različnimi deležniki izvedena raziskava o potrebah v posameznih regijah glede učenja in usposabljanja za spretnosti 21. stoletja, kot so sodelovanje, timsko delo, komunikacija, kritično mišljenje, reševanje problemov itd.

Podatki pridobljeni z anketo kažejo, da se slovenski izvajalci zdravstvene in socialne oskrbe zavedajo pomembnosti spretnosti 21. stoletja pri svojem delu, kot najbolj pomembne so izpostavili komunikacijo in sodelovanje. Izobraževanja in usposabljanja na področju vodenja, komunikacije in kritičnega razmišljanja so se izkazala kot najbolj zaželena. Glede na način pridobivanja znanj in spretnosti pa so anketiranci nagibajo k mikro učenju, učenju v učilnici v živo in samostojnemu učenju.

Z fokusnimi skupinami, v katerih so sodelovali ključni deležniki, smo ugotovili, da ti podpirajo idejo o vzpostavitvi regionalnih in virtualnih izobraževalnih ekosistemov na področju zdravstvene in socialne oskrbe, ki bodo spodbujali interdisciplinarno sodelovanje in inovacije ter zagotavljali kakovostno znanje in podporo različnim izvajalcem.

Rezultati raziskave služijo kot podlaga za pripravo novih izobraževalnih vsebin, ki bodo oblikovane v podporo kariernemu razvoju zaposlenih v zdravstveni in socialni oskrbi. Vsebine bodo na voljo na razvijajoči se evropski platformi za poklicno odličnost, pa tudi v sedmih regionalnih centrih poklicne odličnosti v Bergnu, na Južnem Danskem, v Lübecku, Valencii, Trentu, Twenteju in tudi v Ljubljani. Posamezni regionalni centri bodo naslavljali lokalne potrebe in izzive glede vsebin izobraževanja in usposabljanja, kot so pomanjkanje delovne sile in zaposlovanje. V Ljubljani že potekajo prve priprave na vzpostavitev delovanja Slovenskega regionalnega centra poklicne odličnosti. Partnerji projekta se zavedamo, da je ključno za uspešnost in trajnostno delovanje takega središča nujna evalvacija in posodabljanje dejavnosti ter odprtost za pobude in inovacije.

Aktualne projektne aktivnosti so predstavljene tudi prek družabnih omrežij, pa tudi na spletni strani projekta EUVECA (https://euveca.eu), kjer se je mogoče naročiti na novice. To je zapisala dr. Marija Milavec Kapun. (konec)