Banner Prometej
18. Januar 2022

S preventivnimi ukrepi nad raka na materničnem vratu

Ljubljana (MOREL)-  Vstopili smo v Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu, ki je namenjen ozaveščanju žensk o pomembnosti preventivnega ukrepanja, rednih pregledih pri ginekologu in cepljenju proti HPV virusu. Gre za vrsto raka, ki ga z rednimi pregledi in cepljenjem proti HPV virusu lahko uspešno preprečimo. S preventivnimi ukrepi in presejalnimi pregledi je verjetnost za obolelostjo s tem rakom namreč izredno majhna.

»Pri Lekarniški zbornici Slovenije opažamo, da se Slovenke redno udeležujejo presejalnih programov ZORA, povečuje pa se tudi cepljenje proti HPV. Vse to kaže v smer, da je Slovenija ena od prvih evropskih držav, ki je na poti k eliminaciji raka materničnega vratu, kar je velik prispevek k izboljšanju javnega zdravja,« izpostavlja predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič.

Okužbe s humanimi papilomavirusi (HPV) so najpogostejše spolno prenosljive okužbe. S HPV se v življenju vsaj enkrat okuži več kot polovica spolno aktivnih oseb. Pogostost okužbe je najvišja pri mladih osebah. Ti virusi v večini ne povzročajo težav, lahko pa okužbe z visoko rizičnimi HPV povzročijo različne vrste rakov. Ne vplivajo samo na razvoj raka na materničnem vratu, ampak lahko zaradi njih nastane tudi rak na zadnjiku in ustnem delu žrela, tako pri moških kot tudi pri ženskah.

Najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s HPV je še vedno cepljenje, ki je za deklice in dečke šestega razredna osnovne šole brezplačno in se lahko izvede ob sistematične pregledu.

V Sloveniji imamo varna in učinkovita cepiva proti okužbi z omenjenimi virusi, priporoča pa se cepljenje oseb še pred prvim spolnim odnosom. Ginekologi svetujejo cepljenje tudi pozneje v življenju, saj cepivo pokriva več genotipov HPV in zaščiti pred okužbo, če oseba s temi genotipi HPV še ni bila v stiku. Cepljenje je preventiva in ne zdravi že prisotnih okužb ali zapletov. (konec)

Banner ViVis