Banner Prometej

Banner mojCuker

09. September 2024

Teden dni do konference EFPC

Ljubljana (MOREL)- Teden dni nas loči do konference Evropskega foruma za primarno zdravstvo EFPC, ki bo potekala 16. in 17. septembra v Ljubljani. Soorganizator konference je Zdravstveni dom Ljubljana. Ob tem je predsednica Evropskega foruma za primarno zdravstvo Maria van den Muijsenbergh sporočila, da se konference v Sloveniji izjemno veseli, saj si bo na njej več kot 200 različnih strokovnjakov, akademikov in oblikovalcev politik v Evropi izmenjalo znanje in izkušnje ter razpravljalo, kako organizirati osnovno zdravstveno varstvo za zdravo prebivalstvo Evrope.

Poudarila je tudi, da je prebivalstvo v državah z močnim in dostopnim osnovnim zdravstvenim varstvom bolj zdravo, živi dlje, stroški za zdravstvo pa so nižji kot v drugih državah, kje prevladuje specialistična, bolnišnična oskrba. Med evropskimi državami še vedno obstajajo velike razlike in tudi med prebivalstvom v posameznih državah. Tako v vseh državah prebivalci z nizkimi dohodki ali nizko izobrazbo pogosteje in v mlajših letih zbolijo za kroničnimi boleznimi, tudi za okužbami. Umirajo 7 do 10 let mlajši od ljudi z visokimi dohodki, njihova pričakovana zdrava življenjska doba pa je 15 do 20 let krajša. Kronični stres, manj možnosti za zdravo življenje ter pomanjkanje dostopnih in cenovno dostopnih zdravstvenih in socialnih storitev, so pomembni vzroki za zdravstveno neenakost. Rešitev je v močnem in dostopnem zdravstvenem varstvu, saj lahko oskrba, osredotočena na osebo in usmerjena v skupnost, ki jo zagotavlja ekipa več strokovnjakov v enem timu, ki pozna bolnike, njihovo družino in lokalno skupnost, učinkovito obravnava vse fizične in psihosocialne potrebe posebej ogroženega prebivalstva.

Kot primer dobre prakse ocenjuje slovenski poudarek na spodbujanju zdravega načina življenja, kar v zdravstvenih domovih npr. nudijo Centri za krepitev zdravja.  Opozorila je, da se je Evropski forum za primarno zdravstvo leta 2004 ustanovil tudi zato, ker so opazili prve znake konkurence v zdravstvu. Zdravstveni delavci pogosto zapuščajo javno oz. prebivalcem dostopno zdravstvo ali pa se odločajo za odhode iz zdravstva nasploh. Po vsem svetu se tudi soočamo s tako imenovanim begom možganov, ko se usposobljeni zdravstveni delavci iz držav z nizkimi dohodki selijo v države z visokimi dohodki, kar spodkopava sektor javnega zdravstvenega varstva. 

Konferenca bo po 16 letih spet potekala v Sloveniji, in sicer v Centru Rog v Ljubljani. Naslov konference je “Trajnost v osnovnem zdravstvu: od zavedanja do ukrepanja”. Strokovnjaki bodo na predavanjih in številnih delavnicah obravnavali različne aktualne teme, kot so e-zdravje, umetna inteligenca, predpisovanje antibiotikov, “socialno predpisovanje” kot možnost za zmanjšanje predpisovanja zdravil, zdravo delovno okolje, omejen dostop do zdravstvenih storitev…To je sporočila služba za promocijo in odnose z javnostmi -Zdravstveni dom Ljubljana. (konec)