Banner Prometej

Banner mojCuker

27. September 2024

UKCL s transformacijo nabave povečuje obseg javnih naročil

 

Ljubljana (MOREL) - Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) se je na današnji 7. redni seji seznanil s poslovanjem UKCL v obdobju prvih sedmih mesecev letošnjega leta. V tem obdobju je UKCL prihodke s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) za opravljene zdravstvene storitev realiziral v višini 99,13 odstotkov. Zaradi zaprtja 1/8 hospitala, stavke zdravnikov in povečanja priliva urgentnih bolnikov iz cele Slovenije, ni bilo mogoče dodatno povečati realizacije, kar je ob neplačilu krvi in krvnih pripravkov s strani ZZZS ter povečanju mase plač in neskladju v priznani vrednosti stroškov dela v SPP,  v prvih sedem mesecih 2024 UKCL prineslo primanjkljaj v višini 2 odstotkov prihodkov (15,9 milijona evrov). To predstavlja relativno ugoden rezultat glede na poslovanje drugih bolnišnic v tem obdobju.  

»UKCL ves čas analizira poslovanje, sprejema ukrepe in optimizira poslovne procese, sicer bi lahko bili pritiski na poslovni rezultat še večji,« je svetu zavoda pojasnil generalni direktor UKCL Marko Jug.Svet zavoda, ki mu predseduje Irma Gubanec, je podprl prizadevanja UKCL pri nadaljnjem analiziranju poslovanja in izboljševanju poslovnih procesov ter analitike podatkov, ki bodo podlaga predlogov za sistemsko ureditev financiranja v zdravstvu.  

Svet zavoda je kot pozitivnega ocenil napredek na področju nabave. Do septembra je bilo sklenjenih za skoraj 185 milijonov evrov (večletnih) pogodb z dobavitelji, ki so bili izbrani v postopkih javnih naročil. Opazen je trend povečevanja realizacije javnih naročil, kar predstavlja prve rezultate optimizacije nabavnih procesov v UKCL.

V letu 2024 UKCL udejanja načrtovano modernizacijo opreme. Trenutno je v pripravi 30 javnih naročil za nabavo medicinske opreme, med večjimi so javno naročilo photon-counting CT, PET-CT in dodatnega robotskega sistema. Ministrstvo za zdravje pa pripravlja javno naročilo za 4 MR naprave. Zaključena je umestitev 5 novih RTG-jev ter ene CT naprave. V zaključni fazi je ureditve novega katetrskega laboratorija Kliničnega oddelka za kardiologijo Interne klinike in zamenjava avtoklavov v Lekarni UKCL.

Na področju zalog se vzpostavlja sistem črtnih kod, s čemer se izboljšuje upravljanje zalog materiala. UKCL nadaljuje intenziven cikel investicij. Svet zavoda se je seznanil, da so bili v zadnjem času zaključeni projekti: ureditev hidrantnega omrežja na Pediatrični kliniki, adaptacija otroškega oddelka na Dermato-venerološki kliniki, preureditev prostorov Stare travmatološke klinike (ureditev pisarn) in ureditev prostorov za recovery in ambulante za paciente s posebnimi potrebami v kleti Stomatološke klinike. Intenzivno tečejo gradbena dela na dograditvi Infekcijske klinike in prenove UKB 3b in 3c.Na področju informacijskih tehnologij se je svet zavoda seznanil, kako tečejo projekti na področju posodabljanja strojne in programske opreme. Izvedeno je bilo javno naročilo za nakup računalnikov, zaključen je javni razpis za vzdrževanje informacijskega sistema za upravljanje storitev in v pripravi je razpis za celovito podatkovno središče.  To so sporočili iz UKC Ljubljana. (konec)