Banner Prometej
13. Julij 2018

Ustanovljen je Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni

Ljubljana, 13. julij 2018 (MOREL)- Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) je javni zavod, vpisan v sodni register z zakonitim zastopnikom, vršilcem dolžnosti Branetom Dobnikarjem. Konstituiran je bil svet zavoda, ki je sprejel temeljne akte za delovanje zavoda. Svet zavoda vodi svetovno priznani kardiolog Gregorič, ki je tudi stalno dosegljiv za konzultacije.

NIOSB  bo zaposlil štiri  zdravnike, nosilce dejavnosti ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta. Ministrstvo za zdravje bo, skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

NIOSB bo nadaljeval z zaposlovanjem dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za normalno delovanje NIOSB. S prenosom kliničnega dela bo sklenjena tudi pogodba z ZZZS. Novela zakona o zdravniški službi bo omogočila, da bodo pomagali strokovnjaki iz Evrope in ZDA.

NIOSB pa je že sklenil Svetovalno pogodbo z zdravnikom iz ZDA za konzultacije, svetovanje, izobraževanje in vzpostavitev procesov za delovanje NIOSB, za obdobje od 7. do vključno 15. julija 2018, v vrednosti 22.829,23 € bruto bruto. Ameriški zdravnik se je v UKC Ljubljana seznanil s procesi dela, spoznaval prostore, opremo in sodelavce v UKC Lj ter je na razpolago za konzultacije ostalim zdravnikom. Na podlagi že omenjene pogodbe bo izdelal Poročilo s predlogi za vzpostavitev delovanja NIOSB.

Namen  NIOSB je zagotavljanje kontinuirane, varne in kakovostne oskrbe pacientov. Cilj je tudi, da obravnava otrok poteka v Sloveniji, po mednarodno uveljavljenih smernicah in standardih. Z zadovoljstvom lahko povemo še, da smo v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije delali z roko v roki tako ministrstvo za zdravje, vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in vodstvo Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, je v sporočilu za javnost zapisala Ana Šinkovec iz ministrstva za zdravje. (konec)

Banner ViVis