Banner Prometej
21. Maj 2018

V UKC Ljubljana ne sedijo križem rok

Ljubljana, 21. maj 2018 (MOREL)- Vodstvo UKC Ljubljana je že od nastopa mandata (januarja letos) večkrat opozarjalo na  enega izmed najbolj perečih težav v UKCL. Težave zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi imamo v UKC Ljubljana že več kot 15 let in niso od danes. Vodstvo UKC Ljubljana je v prizadevanju za nadaljevanje zdravljenja  otrok s srčnimi boleznimi v Sloveniji zagotovilo nadaljevanje sodelovanja s kirurgi iz bolnišnice Motol. Pogodbe so podpisane tudi s petimi pediatri intenzivisti iz Hrvaške, od tega sta dva pediatra interventna kardiologa. Podpisana je tudi pogodba s pediatrom, intenzivnim kardiologom iz Češke.

Prizadevanja vodstva UKC Ljubljana, Kirurške klinike in Pediatrične klinike so podprli:

Strokovni svet UKCL, ki se je aprila letos na seji Strokovnega sveta seznanili s predlogom sprememb pogodbe o sodelovanju z bolnišnico Motol. Člani Strokovnega sveta so soglašali, da se sodelovanje s češkimi kirurgi nadaljuje, ob čemer je osnovno vodilo, da mora biti za bolnike poskrbljeno v najboljši možni meri.
Svet UKC Ljubljana, ki se je na 15. redni seji, 15. maja 2018, seznanil z razmerami na otroški srčni kirurgiji Kirurške klinike in otroški kardiologiji Pediatrične klinike. Člani Sveta UKC Ljubljana podpirajo aktivnosti in prizadevanja vodstev UKC Ljubljana, Kirurške klinike in Pediatrične klinike za optimalno ureditev razmer na področju zdravljenja srčnih bolezni pri otrocih, ki se zdravijo v UKC Ljubljana.
Svet pacientov UKC Ljubljana, ki se je na 35. seji 17. maja 2018, seznanil s programom zdravljena otrok s srčnimi boleznimi na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo, Kirurške klinike in v Službi za kardiologijo, Pediatrične klinike. Člani Sveta pacientov UKC Ljubljana podpirajo prizadevanja vodstva UKC Ljubljana za ureditev razmer na zgoraj omenjenih oddelkih. Reševanje problemov je potrebno prepustiti stroki in vodstvu UKC Ljubljana, da poskrbijo za varno obravnavo  otrok in vzpostavitev aktivnega dialoga med starši in zdravniki, so še zapisali v izjavi za javnost.
Prizadevanja za zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi v UKC Ljubljana je vodstvo UKCL predstavilo Odboru za zdravstvo DZ RS v petek, 18. maja 2018.
Člani Odbora za zdravstvo DZ RS so si danes, 21. maja 2018, na licu mesta ogledali izvajanje zdravstvene oskrbe otrok s srčnimi boleznimi na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike in Službi za kardiologijo Pediatrične klinike. Da je za otroke varno poskrbljeno so se prepričali tudi v pogovoru z osebjem in starši otrok.
Prizadevanja vodstva UKC Ljubljana podpira tudi MZ RS.
V primeru, da bodo starši, katerih otroci so bili operirani v tujini,  želeli nadaljnje zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi ponovno v tujini, jim bomo v UKC Ljubljana to omogočili.

Zavedamo se, da je trenutna rešitev kratkoročna, dolgoročno bo treba zagotoviti stalno prisotnost domačih strokovnjakov oziroma izobraziti zadostno število domačih zdravnikov posameznih specialnosti.To je sporočila služba za odnose z javnostmi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. (konec)

Banner ViVis