Banner Prometej

Banner mojCuker

05. Julij 2024

Vozilo bo namenjeno timu za paliativno oskrbo hematoloških bolnikov

Ljubljana (MOREL)- Predstojnik Kliničnega oddelek za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) Samo Zver je danes slovesno prevzel ključe novega avtomobila renault CLIO. Vozilo bo namenjeno timu za paliativno oskrbo hematoloških bolnikov, ki bo začel delovati konec avgusta. Poleg ambulante in dosegljivosti po telefonu bo tim odšel tudi na dom bolnika.

Vozilo je podarila Nada Jaklič Košir. »Prof. dr. Zver v veliko čast mi je, da lahko predam ključe tega vozila, ker bo to začetek mobilne paliativne oskrbe na vašem oddelku z željo, da se paliativna oskrba razširi še na ostale oddelke. Naj bo to tudi začetek ozaveščanja ljudi, kaj je paliativna oskrba, da bo manj razmišljanja o evtanaziji. Iskrena zahvala profesor za vašo srčnost, prav tako hvala celi ekipi. Upam, da bo vsem, ki bodo potrebovali paliativno oskrbo, dano doživeti to srčnost, to predanost, ki jo širite na oddelku za hematologijo,« je ob predaji ključev povedala Nada Jaklič Košir.

»S pomočjo takšnih ljudi hematologija dela velike korake naprej. Časi so zahtevni, zato nam je vsaka donacija dragocena. Še posebej, če nam omogoča, da gremo v novo smer, v nov program, hvala vam. Na ta način bomo približali ljudem nekaj, kar je zame privilegij, biti do zadnjega trenutka doma, se posloviti doma v družbi tistih, ki jih imaš najrajši,« je ob prevzemu ključev povedal Samo Zver.

Dodal je še, da je UKCL vrhunska terciarna ustanova. »Zdaj bomo lahko poskrbeli ne le za najbolj kompleksne in zahteven primere, ampak tudi za tiste bolnike, ki so na koncu svoje poti. Zdaj smo oddelek v celotni sestavi. Trenutno so naši kolegi, diplomirane medicinske sestre in zdravniki, na šolanju na Onkološkem inštitutu (OI), kjer imajo veliko izkušenj. Zato se zahvaljujem OI, ki nam omogoča to usposabljanje,« je povedal Zver.

»Kako bo, kakšne bodo težave, ne vem. Učili se bomo sproti. Vem pa, da bomo na teren poslali ekipe, ki so vrhunsko usposobljene in ki znajo z ljudmi. Najtežji del bo voziti avto v Ljubljani od točke a do b, ko bodo prometne konice. Strokovno pa so to ljudje, ki so s srcem zraven in po strokovni plati ne pričakujem težav,« je povedal Zver.

Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike UKCL: »Verjamem, da bo tudi spodbuda v obliki tega vozila omogočila oskrbo bolnikov, ki je na ravni 21. stoletja. Morda bo spodbudila še druge oddelke na Interni kliniki in tudi sicer, da bodo začeli razmišljati v to smer. Da se naša skrb, ki je na eni strani najprej vrhunska medicina, nato pa tudi skrb, ki je odraz zaključenega zdravljenja, čim bolj približa domačemu okolju pacienta in se s tem omogoči tudi dostojanstvo v zadnjem obdobju življenja.«

V paliativni tim se vključuje Irena Preložnik Zupan, ki dela na KO za hematologijo UKCL že 30 let. »To ne bo samo oskrba umirajočega, ampak je lahko oskrba vseh, ki so neozdravljivo bolni. To je tudi pomoč tako bolnikom kot svojcem, pa tudi pomoč v času žalovanja. Vsega tega se tudi mi še učimo,« je povedala Irena Preložnik Zupan. Dodala je, da se predmet paliativne oskrbe s prihodnjim šolskim letom uvaja tudi na Medicinsko fakulteto, kar je zelo dobro. »S tem bomo bolje usposobljeni paliativo vnesti v naše vsakdanje delo zlasti onkoloških in hemato-onkoloških in tudi drugih bolnikov, je povedala.

»Moj oče je bil hematološki bolnik. Tisti trenutek, ko smo se soočili z diagnozo, tisti trenutek smo z zdravniki postali ekipa. Prositi za podporo, za pomoč, pomeni moč. Ne imejte strahu. To so zelo težki trenutki. Je ob podpri prave ekipe, pravih ljudi, mogoče vse,« je svojo izkušnjo poslavljanja od očeta delila Nataša Battesin, ki je doma skrbela za očeta zadnje tri mesece njegovega življenja.

»Ko se bolnik sooča z diagnozo, vsi pravijo, »ne želim biti v breme bližnjemu«. Ampak na koncu, ko pa res prihajajo dnevi smrti, ko prihajajo dnevi slovesa, si pa vsak želi biti doma,« je povedala Nataša Battesin, ki je hvaležna, da je ob pomoči zdravnikov za svojega očeta lahko ves čas skrbela doma in mu tako uresničila željo ter se poslovila tako, da je tudi sama in cela družina laže sprejela njegovo slovo. To je sporočila Andreja Basle. (konec)