Banner Prometej
21. Junij 2018

V UKC Maribor odprli anesteziološko ambulanto

Maribor, 21. junij 2018 (MOREL) - V UKC Maribor je začela delovati anesteziološka ambulanta, ki bo namenjena pacientom za podrobnejši pregled in pogovor pred operativnim posegom. Paciente bodo v anesteziološko ambulanto napotili kirurgi, pravočasna predoperativna priprava bolnika na poseg pa pomeni tudi izboljšanje logistike pri obravnavi kirurških bolnikov, manj odpovedanih operacij, povečanje učinkovosti dela in večjo varnost za bolnike.

 

Pregled pri anesteziologu, ki ga sicer pred kirurškimi posegi opravijo neposredno pred operacijo, bo odslej, predvsem za bolnike s pridruženimi boleznimi, na voljo predčasno.

»Anesteziološka ambulanta je namenjena optimalni pripravi pacienta, paciente bomo pregledali teden do mesec pred operativnim posegom,« je povedal Nenad Živković, vodja anesteziološke ambulante v UKC Maribor in dodaja:

»S predčasnim pregledom v anesteziološki ambulanti bodo možnosti, da operativni poseg odpade, bistveno manjše, pacient pa bo nanj bolj varno pripravljen. Pacienti bodo tako imeli čas, da pripravijo vse svoje laboratorijske izvide, da pridejo na poseg optimalno pripravljeni. Prej smo jih pregledali dan pred operacijo ali pa na dan operacije, kar je povzročilo, da pri določenem številu pacientov preiskave niso bile v mejah normale ali pa so bili določeni izvidi pomanjkljivi in so operacije odpadle.«

Zaenkrat bodo paciente v ambulanto na predoperativno obravnavo napotili kirurgi, v ambulanti pa bodo obravnavali predvsem najbolj ogrožene paciente, ki imajo eno ali več kroničnih obolenj in tiste za operativni poseg z visokim tveganjem za operativne zaplete.

 

»Nedvomno gre za dodatno varnost pri obravnavi naših bolnikov. Na našem oddelku se opravlja velika večina programskih, elektivnih operacij in velika večina naših pacientov je starejših, s pridruženimi boleznimi. Pregled pri anesteziologu je zato pred takim posegom dobrodošel, saj se vse morebitne pridružene bolezni obravnavajo pred posegom z določeno časovnico in se ta obolenja ustrezno obravnava in zdravi pred našim predvidenim posegom,« je pojasnil Andrej Moličnik, predstojnik oddelka za ortopedijo.


Anesteziološka ambulanta je v UKC Maribor prenehala delovati pred 30 leti, kar je bil velik korak nazaj v anesteziološki in kirurški stroki.
»V vseh teh letih smo si prizadevali za ponovno odprtje ambulate, kar pa je bilo zaradi kadrovskih in organizacijskih težav nemogoče. Kot strokovni direktor sem si kot prvo nalogo zadal ponovno odptje anesteziološke ambulante, saj to pomeni bistveni dvig kakovosti pri obravnavi kirurških bolnikov. Na ta način so celostno obravanavani in bistveno bolj varni. Odprtje ambulante pomeni tudi izboljšanje logistike pri obravnavi kirurških bolnikov, povečala se bo učinkovitost dela. Gre za velik strokovni napredek za našo ustanovo,« je poudaril Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor.

Delovni čas ambulante je od ponedeljka do petka, od 9.00 do 15.00, na pregled pa bodo le paciente, za katere je poseg zmerno do visoko rizičen, npr. tiste s kroničnimi boleznimi, napotili kirurgi.  To so sporočili iz UKC Maribor. (konec)

Banner ViVis