Banner Prometej

Banner mojCuker

23. Maj 2024

eKarton izboljšuje proces obravnave pacientov

Domžale (MOREL) – Hitri tehnološki napredek in potreba po digitalizaciji zdravstvenega sistema sta eden od izzivov, s katerimi se sooča celoten zdravstveni sistem. V ZD Domžale so že leta 2021 pričeli z uvajanjem inovativnih digitalnih rešitev in danes, z uporabo eKartona, ki omogoča enostaven dostop do celotne zdravstvene dokumentacije na enem mestu, postavljajo nove standarde v kakovosti zdravstvene oskrbe in učinkovitosti sistema. Uvedba eKartona v zdravstvenih ustanovah prinaša pomembno spremembo v načinu obravnave bolnikov, saj odpravlja potrebo po iskanju in hranjenju papirnatih kartonov. Poleg tega omogoča zdravnikom, zdravnicam in drugemu medicinskemu osebju bolj učinkovito ter hitro obravnavo bolnikov, kar izboljšuje celoten potek dela.

Uvedba eKartona v ambulantah družinskih zdravnikov v ZD Domžale

V ZD Domžale so se konec leta 2021 najprej lotili digitalizacije procesov z uvedbo rešitve doZdravnika. To jim je omogočilo virtualno komunikacijo s pacienti. Proces digitalizacije je prevzela Darja Manfreda. V letu 2022 so nato v ZD Domžale pričeli s postopno uvedbo digitalne kartoteke pacientov - eKartona. »Po začetnem oblikovanju rešitve smo avgusta 2022 pričeli z dejansko uporabo elektronskega kartona bolnika v moji ambulanti. Prvi dan sem v eKarton prenesla pet svojih pacientov, naslednji dan petnajst in že v novem tednu sva z medicinsko sestro v ambulanti uporabljali izključno eKarton. Odločili sva se, da klasičnih papirnatih kartonov sploh ne jemljeva več iz kartotečnih omar. Načelo, ki sva mu sledili, je bilo »poskusi in preveri, kako gre«. In uspelo je. Izkušenj in nasvetov ob začetku uporabe eKartona nisva mogli deliti z nikomer, saj sem bila prva uporabnica prenovljene rešitve v našem ZD. Ponosna sem, da smo se odločili za poskus in da smo uspeli,« je začetke projekta opisala Darja. Manfreda.

Postopna širitev uporabe eKartona

Po uspešnih začetkih uporabe eKartona v ambulanti dr. Manfrede se je eKarton najprej razširil v preostale ambulante družinske medicine, nato pa postopoma na vse več ambulant. Sčasoma je bil uspešno vključen tudi v pediatrijo, kardiologijo, pulmologijo in ambulanto za obravnavo diabetesa. Zaradi izjemne specifičnosti in zahtevnosti področja so se v ZD Domžale uvajanja ekartona lotili postopoma in v tesnem sodelovanju s programerji, ki so sistem nenehno izpopolnjevali glede na povratne informacije zdravstvenega osebja, ki je program uporabljalo. »Skupaj smo razvili program, ki olajša delo vsem vključenim v zdravstveno oskrbo in katere glavna prednost je zbrana celovita informacija o pacientu na enem mestu ter s tem odprava potrebe po iskanju in prepisovanju istih informacij. Znotraj zdravstvenega doma imamo sedaj boljšo obravnavo bolnikov, saj so vsi podatki zabeleženi in vidni vsem zdravnikom, ki informacije potrebujejo za kvalitetno in varno obravnavo pacienta. Poleg tega smo prihranili pri času, ki bi ga sicer porabili za iskanje in vlaganje kartonov. Kljub opaznim izboljšavam pa se soočamo tudi z izzivi digitalizacije, kot so kompleksnost sistema, sledljivost podatkov in občutljivost informacij, ki predstavljajo izzive, s katerimi se moramo spopasti.« je še dodala Darja Manfreda.

Predlog zakona o digitalizaciji zdravstva

Opisane spremembe procesov obravnave pacientov so v sozvočju z načrtovanimi spremembami v predlogu zakona o digitalizaciji zdravstva, ki ga je Ministrstvo za zdravje poslalo v javno razpravo, ki se je zaključila 12. maja. «V ZD Domžale smo zadovoljni, da smo pionirji na tem področju in se procesi digitalizacije pri nas že izvajajo.« je povedala direktorica ZD Domžale Renata Rajapakse. to so sporočili iz ZD Domžale.(konec)