Strokovna zdravstveno vzgojna revija

31. Januar 2023

Kajenje tudi ubija

Ljubljana (MOREL)- Kajenje tobaka ter uporaba drugih tobačnih in povezanih izdelkov škodljivo vpliva na zdravje posameznika, saj prizadene celotno telo, predvsem pa škodljivo vpliva na pljuča, srce in ožilje.(več...)

27. Januar 2023

3. Konferenca Življenje z rakom po raku (1)

Ljubljana (MOREL)-  - Včeraj je potekala tretja konferenca Življenje z rakom po raku – Evropski načrt boja proti raku v praksi, ki so jo tudi letos v soorganizaciji pripravili Slovensko združenje organizacij bolnikov z rakom ONKO NET, Zdravniška zbornica Slovenija in Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb v Sloveniji.(več...)

23. Januar 2023

Otroški sirupi proti kašlju so tudi smrtonosni

Ženeva (MOREL/FoNet) - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala k takojšnjemu in usklajenemu ukrepanju za zaščito otrok pred kontaminiranimi zdravili po lanskem nizu smrti, povezanih s sirupi proti kašlju.(več...)

21. Januar 2023

Pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji

Ljubljana (MOREL)- Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes predstavil dokument "Pregled stanja na področju zdravstva v Sloveniji". Ob predstavitvi dokumenta je minister povedal, da imamo v slovenskem zdravstvenem sistemu težave s financiranjem, neučinkovitim vodenjem javnih zdravstvenih zavodov, absentizmom, pomanjkanjem zdravnikov, številom čakajočih nad dopustno dobo, predvsem pa nenadzorovanim tokovom denarja, ki ne sledi pacientu.(več...)

26. Avgust 2022

Lekarne bodo čez vikend delale

Ljubljana (MOREL)- Na Lekarniški zbornici Slovenije že vnaprej vljudno prosijo za razumevanje vse upravičence do brezplačnih testov za samotestiranje, saj lahko pride to motene preskrbe z njimi. Vlada je namreč na včerajšnji seji 25.(več...)

05. Avgust 2022

Izzivi za dvig kakovosti podatkov čakalnih seznamov in smer rešitve

Ljubljana (MOREL)- Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v. d. generalnega direktorja Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu  Alenka Kolar in v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder so predstavili stanje v zdravstvu in izzive, s katerimi se ministrstvo sooča na področju podatkov, ki so osnova za izboljšanje upravljanja in vodenje čakalnih seznamov ter čakalnih dob.(več...)

21. Julij 2022

Možgani vam bodo hvaležni

Ljubljana (MOREL)-  Možgani so pravi človeški računalnik, ki v milisekundah sprejme informacije, jih obdela in ustvari odgovor. Še bolj pozorno, kot skrbimo za multimedijske naprave, bi morali paziti na »računalnik« v našem telesu. »Poleg splošne skrbi za zdravje je izrednega pomena tudi skrb za možgane.(več...)
11. Julij 2022

Otroški natečaj »Skrbim za svoje zdravje«

Ljubljana (MOREL)- Slovensko farmacevtsko društvo je v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije pripravilo otroški natečaj Skrbim za svoje zdravje. »To poletje vabimo otroke, da sodelujejo na natečaju in oblikujejo risbe na temo, kako skrbeti za svoje zdravje.(več...)

27. Junij 2022

Danes je svetovni dan spirometrije

Ljubljana (MOREL)- Spirometrija je preiskava oziroma test, s katerim najlažje preverimo pljučno funkcijo. S spirometrom se izmeri volumen in hitrost izdihanega zraka, na podlagi tega pa zdravnik lahko ugotovi različne ovire dihanja.(več...)

14. Junij 2022

Darovanje krvi je dejanje solidarnosti

Ljubljana (MOREL)-  14. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, ki je namenjen: - dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo; - poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom; - podpori nacionalni transfuzijski službi, krvodajalskim organizacijam in drugim nevladnim organizacijam, ki krepijo in širijo svoje programe prostovoljnega krvodajalstva s krepitvijo nacionalnih in lokalnih kampanj.(več...)