Strokovna zdravstveno vzgojna revija

30. Maj 2022

V lekarnah opazili povečano zanimanje za medicinske pripomočke

Ljubljana (MOREL)- Epidemija je vplivala na zdravstveno stanje ljudi, zato se je povečalo tudi povpraševanje po medicinskih pripomočkih. Zaradi manj gibanja imamo večjo pojavnost sladkorne bolezni tipa II, zaradi poslabšanja psiho-fizičnega stanja pa imajo starejši več težav z inkontinenco.(več...)

30. Maj 2022

31. maj – Svetovni dan brez tobaka: Tobak ogroža tudi okolje

Ljubljana (MOREL)- Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen škodljivim vplivom tobaka na okolje in poteka pod geslom »Tobak ogroža tudi okolje«. Tobak ne škoduje le zdravju posameznikov, ampak ogroža tudi okolje.(več...)

24. Maj 2022

Bolezen ščitnice je povezana z izgorelostjo

Ljubljana (MOREL)- »Število obolelih za boleznimi ščitnice je vsak dan večje. K temu prispevajo tudi sodoben način življenja, sevanje v okolju, onesnaženost in genetski dejavniki. Ob ustreznem zdravljenju pa bolniki nimajo slabše kakovosti življenja kot ljudje z zdravo ščitnico,« je poudarila Darja Potočnik Benčič,  predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.(več...)

13. Maj 2022

Izjava o postopkih prekinitve nosečnosti

 

Ljubljana (MOREL)- Objavljamo pisno izjavo in pojasnila mag. Gorazda Kavška, predstojnika KO za perinatologijo UKCL o postopkih umetne prekinitve nosečnosti oziroma o vprašanjih, ki jih je sprožila zgodba hrvatice Mirele Čavadje.(več...)

11. Maj 2022

Glas medicinskih sester se ne sliši

Ljubljana (MOREL)- Vsako leto v maju izvajalci zdravstvene in babiške nege obeležujejo mednarodna dneva babic oziroma medicinskih sester.  5. maja je bil mednarodni dan babic, 12. maj  pa je mednarodni dan medicinskih sester.(več...)

20. April 2022

Uporaba zaščitnih mask v lekarnah še vedno obvezna

Ljubljana (MOREL)- Čeprav uporaba zaščitnih mask na javnih krajih ni več obvezna, moramo maske še vedno uporabljati v prostorih zdravstvene dejavnosti, torej to velja tudi za lekarne. Lekarniško zbornico Slovenije (LZS) veseli, da se epidemiološke razmere umirjajo.(več...)
24. Marec 2022

V uporabo predali popolnoma prenovljene prostore postojnske porodnišnice

Postojna (MOREL)- V bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so danes še posebej Postojna (MOREL)- V bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so danes še posebej slovesno proslavili materinski dan, saj so mamicam in novorojenčkom v uporabo predali popolnoma prenovljene prostore v prvem nadstropju porodnišnice.(več...)

11. Marec 2022

Ocena kakovosti obravnave bolnikov s kroničnimi stanji v primarnem zdravstvenem varstvu

Ljubljana (MOREL)- OECD je leta 2017 ustanovil delovno skupino za oceno kakovosti dela na primarni ravni zdravstvenega varstva. Delovna skupina je pripravila metodologijo izvedbe raziskave, ki jo je poimenovala PaRIS (Patient-Reported Indicator Survey).(več...)

05. Marec 2022

Glavkom – tihi uničevalec vida

Ljubljana (MOREL) – Jutri, 6. marca, se prične letošnji svetovni teden glavkoma, ki bo potekal do 12. marca. Glavkom največkrat poteka brez kakršnih koli težav za bolnika – dokler ne napreduje in povzroči nepovratno okvaro na vidnem živcu.(več...)

27. Januar 2022

Zgodnje učinkovito zdravljenje multiple skleroze je dolgoročno ugodno za bolnike

Ljubljana

style="text-align:justify">Ljubljana, 27. januarja 2022 – Zdravljenje s sodobnimi biološkimi zdravili, ki se je še do pred kratkim izvajalo izključno v bolnišničnem okolju, doživlja pomembno spremembo. Vse več bolnikov ima na voljo visoko učinkovite, varne in predvsem enostavne možnosti zdravljenja doma – seveda za določeno vrsto bolnikov po oceni zdravnika in ob ustrezni podpori zdravstvenega osebja.(več...)