Strokovna zdravstveno vzgojna revija

23. Januar 2019

Cepljenje proti okužbi s HPV na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana

Ljubljana, 23. januarja 2019 (MOREL) - V tednu boja proti raku na materničnem vratu so na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana predstavili novo odprto cepilno mesto, kjer se izvaja cepljenje proti okužbi s HPV. S cepljenjem proti okužbi z virusi HPV lahko preprečimo nastanek raka materničnega vratu.(več...)

21. Januar 2019

Premier Šarec na strokovnem srečanju UKC Ljubljana

Ljubljana, 21. januar 2019 (MOREL)- Predsednik vlade  Marjan Šarec je danes nagovoril zbrane na strokovnem srečanju ob 30. obletnici zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.(več...)

18. Januar 2019

Na UKC Ljubljana omejeni obiski pri bolnikih

Ljubljana, 18. januar 2019 (MOREL)- Zaradi naraščanja primerov gripe pri hospitaliziranih bolnikih na Oddelku za nefrologijo do preklica objavljajo popolno prepoved obiskov. Zaradi povečanega pojava respiratornih okužb na Kirurški kliniki UKC Ljubljana velja od danes, petka 18.(več...)
14. Januar 2019

Čez vikend se je rodilo 47 otrok, od tega 26 deklic

 

Ljubljana, 14. januar 2019 (MOREL) – Konec tedna so v Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana obravnavali 502 poškodovanca, na SNMP ZD Ljubljana so ambulantno pregledali 381 bolnikov, na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana so pregledali 161 pacientov.(več...)

11. Januar 2019

Zdravniki želijo prevaliti krivdo za pomanjkanje določenih kadrov v svojih vrstah na ministrstvo, ki pa jim odgovarja, da so za to krivi sami

Ljubljana, 11. januar 2019 (MOREL)- Specializacije s področja ginekologije in porodništva je do julija 2017 – ko je to prevzelo ministrstvo za zdravje –, v skladu s potrebami in starostno strukturo, načrtovala Zdravniška zbornica Slovenije. Zaradi trajanja specializacij – 5 let – in predvidenega upokojevanja v letu 2019 je bilo treba nadomeščanja načrtovati vnaprej.(več...)
11. Januar 2019

Brez obiskov bolnikov na nekaterih klinikah UKC Ljubljana

Ljubljana, 11. januar 2019 (MOREL)- Zaradi povečanega pojava respiratornih okužb na oddelkih KO za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana velja od danes, petka 11. januarja pa do preklica naslednji protokol obiskov: Obiski na teh oddelkih so vsak dan med 14.(več...)
06. December 2018

Nov dosežek otroške kirurgije in pediatrične endokrinologije – prva laparoskopska odstranitev tumorja nadledvičnice pri otroku

Ljubljana, 6. december 2018 (MOREL)– Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so pred dnevi prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri 3-letnem otroku. Poseg sta opravila domača kirurga - Simon Hawlina, s Kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in Robert Kordič, vodja Oddelka za otroško kirurgijo na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.(več...)

30. November 2018

Jutri srečanje Kluba otrok, mladostnikov in mladih odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovih družin

Ljubljana, 30. november 2018 (MOREL)- Leto 2018 je hitro minilo, a vendar ostaja kot stalnica v delu Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami srečanje Kluba otrok, mladostnikov in mladih odraslih s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovih družin.(več...)
29. November 2018

Četrto evropsko poročilo o zdravstvenem stanju nosečnic in novorojenčkov, izdelano v okviru projekta Euro-Peristat

Ljubljana, 29. november 2018 (MOREL)- Zdravstveno stanje nosečnic, mater in novorojenčkov so eden od ključnih kazalcev zdravja in zdravstvene oskrbe prebivalstva. Najnovejše evropsko poročilo o perinatalnem zdravju v letu 2015, ki je četrto tovrstno poročilo zapored in tretje pri katerem je sodelovala Slovenija kot članica EU (predhodno poročilo je bilo za leto 2010), pripravljeno v okviru projekta Euro-Peristat.(več...)

23. November 2018

Dobitnik Mahkotovega priznanja za življenjsko delo je prof. dr. Janez Preželj

Bled, 23.november 2018 (MOREL)- Mahkotovo priznanje za življenjsko delo je letos dobil ugleden endokrinolog in vrhunski znanstvenik prof. dr. Janez Preželj. ki se je tako pridružil lanskoletni lavreatkinji prof. dr. Andreji Kocijančič. Janeza Prežlja osupljivi dosežki na področju endokrinologije in odmevni poklicni presežki ga zadnjih 40 let uvrščajo v vrh raziskovalnega, kliničnega in pedagoškega dela v endokrinologiji.(več...)