Otrok naj bo ali bos ali pa naj nosi prostorno, mehko obutev, ki naj ščiti stopalo pred termičnimi in mehanskimi poškodbami. Prvi čeveljčki so pomembni, vendar naj ne bodo tako trdi, da bi ga ožulili ali naj ne bodo pretrdo zavezani, da otroku zastane kri. Pogosto so krive elastične vezalke. Telesna dejavnost zahteva posebno obutev. Vsakomur je jasno, da s smučarskimi čevlji ne moremo teči ali da s čevlji za deskanje ne moremo v hribe. Se pa nekateri spomnijo, da gredo v športnih copatih, namenjenim hoji, v šolo, trgovino, gledališče ali še kam. 6

Stopala in pravilna obutev od mladosti do starosti


Telesno nedejaven je vsak človek, ki ni aktiven vsaj pol ure na dan. Posameznikov vsakdanjik kaže na številna protislovja v odnosu do sebe, do soljudi in življenjskega okolja, kjer živi. Ljudje so vedno bolj nezadovoljni s seboj in okolico, izgubljajo vedrino, delovni elan, z reševanjem problemov za doseganje višjih ciljev, v pehanju za denarjem, drugi pa se borijo za preživetje vsak dan posebej. Gibanje omogoča ohranitev in krepitev telesnega, duševnega in socialnega zdravja od mladosti do zrelih let na drugi strani. Res pa je, da rekreacija mnogokrat preraste v reden intenziven trening, ko so obremenitve vse večje, vadba večkrat traja predolgo, prepogosto brez ustreznega vodstva, velikokrat na neprimernem terenu, v slabem vremenu, predvsem pa rekreativci in športniki premalo časa namenjajo počitku in osvežitvi. Čevlji na nogah pa naj bi bili kos vsemu.

OBREMENITEV STOPAL

Stopala so močno obremenjena vsaj dvanajst ur na dan. Stopalo daje trdno oporo teži telesa in silo teže prevaja na podlago, prenaša in blaži udarce pri hoji, teku in skokih. Stopalni lok je vzmet, ki se pri obremenitvi splošči, pri razbremenitvi pa vrne v prvotni položaj. Stopalni lok poleg razporeditve kosti vzdržujejo predvsem sklepne vezi ter mišice goleni in stopala. Pri zdravem otroku pogosto vidimo, da se stopalni lok, ki je pri obremenitvi sploščen, lepo oblikuje, ko otrok stopi na prste ali če mu dvignemo palec na nogi. Trditev, da mora biti otroška obutev »terapevtsko« oblikovana, izvira iz prepričanja zdravnikov 18. stoletja, da bo ostal stopalni lok pri otroku zaradi obremenitve trajno sploščen, deformiran in bo povzročal invalidnost, če ne bo pravočasno dobil zunanje opore. Izdelanih je bilo več kot sto različnih vrst vložkov za oporo stopalnega loka, saj je prevladalo mnenje ortopedov, ki so verjeli, da otrokovo stopalo za pravilen razvoj potrebuje zunanjo oporo. Drugi ortopedi pa so se trudili razložiti negativne posledice dragih vložkov in »ortopedskih« otroških prvih čevljev in copat. Obžalovanja vredno je, da ljudje ne oponašajo Sokrata, ki je hodil bos! Plosko stopalo ima 2,8 odstotka bosih otrok in 13,2 odstotka otrok, ki so nosili zaprto obuvalo. Otrok naj bo ali bos ali pa naj nosi prostorno, mehko obutev, ki naj ščiti stopalo pred termičnimi in mehanskimi poškodbami.
Prvi čeveljčki so pomembni, vendar naj ne bodo tako trdi, da bi ga ožulili ali naj ne bodo pretrdo zavezani, da otroku zastane kri. Pogosto so krive elastične vezalke. Kadar sumimo na plosko stopalo ali drugo nepravilnost, je treba stopiti do pediatra, da bo pravilno svetoval ali ukrepal.
Zavedati se moramo še duševnih stisk, ki jih povzročimo otroku, ko mu noge tlačimo v čevlje, ki mu niso všeč. Otroci zelo radi izbirajo obutev, zato si vzemimo čas za nakup. Pravilno velikost čevlja dobimo tako, da otrok ali odrasli stopi na papir, zarišemo obris stopala in dodamo še za prst dolžine.
Že doma lahko naredimo obod noge in s papirnatim vložkom izbiramo čevlje v trgovini. Najbolje je, da se v trgovino odpravite pozno popoldan ali zvečer, ker so tedaj stopala nekoliko večja. Pri izbiri bodite pozorni na videz čevlja in postavitve vezalk, notranje šive. Čevlje dobro otipajte od znotraj in od zunaj. Priporočljivo je, da kupite čevlje, ki so za pol številke večji, saj bodo tako imeli nežni prsti dovolj prostora. Tisti, ki imate probleme s stopali, kot je na primer visok nart ali široka stopala, poiščite modele, ki jih je moč kupiti v različnih širinah. Kadar imate občutek, da vam klasični modeli ne ustrezajo, je bolje, da naročite po meri izdelane čevlje. Odšteli boste morda nekoliko več denarja in nanje čakali, a imeli boste udobno obutev, ki vam bo služila dalj časa. Najprej si oglejte vse razstavljene pare na polici, nato zaprosite za ustrezno številko in nato položite papirnat obod - vložek v izbrani čevelj. Če se papir kjerkoli guba, je čevelj preozek, na tem mestu bo nastal otiščanec. Nikar se ne pustite prepričati prodajalki, da se bo z nošnjo čevelj zmehčal ali povečal. Nikoli se ne more povečati podplat, zgornji usnjeni del se bo oblikoval po nogi, verjetno pa prej naredil žulj ali otiščanec. Popolnoma enaka pravila veljajo pri nakupu čevljev za mladostnika, odraslega ali starostnika. Verjemite, manj naporen bo nakup čevljev, če boste uporabili papirnat obod!

RAZLIČNI ČEVLJI

Ločimo zimsko in poletno obutev, obutev za različno vreme, za različne dejavnosti in priložnosti. Pri nizkih temperaturah potrebujemo toplo obutev, ki ima debelejši podplat, na notranji strani usnja podlogo; verjetno bodo zimski čevlji segali vsaj do gležnja. Mokro zimsko vreme zahteva obutev, ki ne pušča vlage, saj ni prav nič prijetno stati v vodi, ki zmrzuje. Prisluhnite starejšim, ki pripovedujejo o slabi obutvi in hudih ozeblinah, počrnelih nohtih ali odrezanih prstih!
Poletna obutev mora biti lahka, iz naravnih materialov, dovolj široka in dolga, priporočeno je, da so prsti z nohti zaščiteni pred udarci. Podplat naj bo vsaj toliko debel, da ne bomo čutili kamenčkov pri hoji.
Seveda morajo (letni in zimski) čevlji ugajati posamezniku. Mladostnica naj si le nasnuje v vsak čevelj vezalko druge barve, prav nič pa ne bi bilo narobe, če bi jih tudi zavezala. Če je čevelj nezavezan in poskakuje na nogi, drgne kožo in naredi žulj, noga pa se navadi na širok čevelj. Mladostniki, ki so ves čas v športni obutvi, ne marajo obuti usnjen dovolj širok čevelj, ki da občutek tesnobe. Na ples in zabavo ne moremo v športnih copatih. Plesni koraki bodo elegantnejši in lepši v čevlju z usnjenim podplatom, barva usnja pa naj bo ubrana z barvo obleke. Preden čevelj obujemo, položimo vanj roko in se prepričajmo, da je vložek brez gub, da so notranji šivi gladki, poškodbo kože boste čutili šele, ko bo bolelo. Vprašajte se, kolikokrat na dan si pogledate obraz in lica, po katerih ne hodite, in kolikokrat si pogledate stopala, ki so obtežena več kot pol dneva.
Telesna dejavnost zahteva posebno obutev. Vsakomur je jasno, da s smučarskimi čevlji ne moremo teči ali da s čevlji za deskanje ne moremo v hribe. Se pa nekateri spomnijo, da gredo v športnih copatih, namenjenim hoji, v šolo, trgovino, gledališče ali še kam. Seveda si jih posameznik na obisku ne upa sezuti, saj se zaveda neprijetnih vonjav. Navade, en čevelj za vse priložnosti, pa se kljub temu drži ko klop.

ŠPORTNA OBUTEV

Športniki pri različnih športih uporabljajo različne čevlje. Funkcija tekaških čevljev je zaščititi tekačevo nogo, čeprav v nekaterih delih sveta tečejo bosi. Pri rekreacijskem teku se giblje tekač vedno v isto smer, zato potrebuje rahlo dvignjeno peto, da zmanjša obremenitev Ahilove tetive, po drugi strani pa tak povišek zmanjša bočno stabilnost. Tekaški čevelj ima več prostora za prste, podplat mora biti gibljiv, širok v prednjem delu. Čevlji, ki imajo v petnem delu »zračne blažilce«, povzročajo vnetje Ahilove tetive, ker se peta pregloboko pogreza v podlago. Čevelj za igranje z loparjem ne potrebuje dvignjene pete, mora pa imeti stranske okrepitve in raven podplat, ki posnema drsni učinek kot nekak učinek krogličnih ležajev, vendar le toliko globoke poke, da se delci granulata ne zadržijo v reliefu podplata. Če je čevelj bočno nestabilen, to lahko povzroči zvin gležnja, ko igralec skuša ujeti žogo. Priporočam, da imate posebne čevlje za hojo po nižjih vzpetinah (treking), višji hribi zahtevajo planinske čevlje (vrhunska alpinistična obutev je namenjena najzahtevnejšim vzponom v visokogorju, planinska in pohodna obutev za moške, ženske in otroke, namenjena različni nošnji - od lažjih izletov do večdnevnih odprav, pohodna obutev in obutev za prosti čas, namenjena rekreativcem, kakovostni trekinški sandali za pohodništvo v toplejših dneh). Najboljši čevlji za golf so tisti, na katere nimamo bolečih spominov, kot so odtisi, zaradi preozkih čevljev, ali žulji, ker imajo napačno nastavljene čepe, ali na vlažne podplate.
Najpogostejše napake pri nakupu športnih čevljev za hojo so slabo oblazinjeni sprednji del, prožnost podplata na napačnem mestu, premalo prostora za prste v prednjem delu čevlja, neprimerna opora za petnico in prenizka peta ter neprimerni materiali pri izdelavi čevljev.
Čevlji imajo življenjsko dobo. Ko ne dajejo več ne vzdolžne ne prečne opore, četudi so na oko še lepi, so za v smeti. Vedno jih kupujte ob koncu dneva, ko imate noge nekoliko otekle, športna obutev pa naj bo tako velika, da je od konca prstov do konca čevljev vsaj za širino prsta prostora, to bo preprečilo nastanek črnega palca. Kupujte modele, s katerimi niste imeli težav (žulji in otiščanci), zavedajte pa se, da se čevelj pravilno prileže nogi šele po nekaj prehojenih kilometrih.

HALLUX VALGUS

Hallux valgus je ena najpogostejših deformacij stopala, pogostejša pri ženskah. Strokovnjaki za vzrok navajajo pretesno obutev, ki utesnjuje prste na nogi, in dominantno dedovanje. Prvi znak težave je bolečina, ki se pojavi v delu izbokline na zunanji strani metatarzofalangealnega sklepa halluxa. Dodatne večje bolečine povzroča roževinasto spremenjena koža, ki nastaja zaradi stalnega pritiska pretesne obutve. Z leti se kažejo degenerativne spremembe ob sklepu palca na nogi, omejeno gibanje in bolečine pri vsakem gibu.
Najprej si lahko pomagate sami. Manjšo oteklino, vnetje (rdečino) in bolečino odpravite s hlajenjem. Obutev naj bo udobnejša, pete nizke. Priporočljive so vaje za iztegnitev Ahilove tetive. Pri dobri gibljivosti v metatarzofalangealnem sklepu palca (sklep med nartnico in palcem ali med prvo stopalno kostjo in palcem na nogi) priporočamo posebne opornice za korekcijo položaja halluxa in za preventivo pred nadaljnjo deformacijo. S tem lahko le upočasnite napredovanje deformacije, ne morete pa je preprečiti ali ozdraviti. Vedno vam bo pravilno svetoval ortoped.

ČIŠČENJE ČEVLJEV

S čevljev najprej popolnoma odstranite vso umazanijo. Uporabite krtačo ali mlačno vodo. Sušimo jih v ogrevanem prostoru, ne v neposredni bližini ali bognedaj na grelnih telesih, ker se lahko preveč izsušijo, da se usnje lomi in poka. Od znotraj posušimo, tako da vanje natlačimo časopisni papir. Na vlažne čevlje nanesemo kremo za usnje. Ko so suhi, jih očistimo še enkrat in nežno namažemo s kremo za čevlje. Kreme ne nanašamo predebelo, sicer bo čevlje težko zleščiti do sijaja. Dobro vtremo kremo in počakamo, da se vpije. Nato čevlje leščimo s krpo ali posebno krtačko. Če je čevelj narejen iz usnja v različnih barvah, najprej nanesemo kremo na temnejše dele. Morebitne spodrsljaje lahko popravimo s svetlejšo kremo. Pri čevljih, ki so v celoti iz lakiranega usnja ali imajo le dele v laku, moramo biti pozorni že pri odstranjevanju grobe umazanije, da laka ne bi poškodovali, saj se na teh delih hitro poznajo odrgnine in risi. Lakirano usnje je najbolje leščiti s staro najlonsko nogavico. Pri usnjenih čevljih je priporočljivo občasno uporabiti posebno ribjo mast; z njo namažemo zgornji del obrobe in podplat. To čevlju ohranja elastičnost. Nove čevlje, ki imajo usnjen podplat, sprva obujmo le v suhem, ker je šele po večkratni uporabi podplat odporen proti vlagi in mokroti.
Čevlje obuvamo le z nogavicami na nogah. Za telesno dejavnost uporabljamo mehke bombažne športne nogavice, v usnjene letne čevlje tanke bombažne nogavice, v zimskih imamo tople bombažne ali volnene, nobene pa ne smejo imeti močne elastike, ki bi ovirala krvni pretok. Podveze (tudi elastika na dokolenkah ali nogavicah) zdravstveni delavci odsvetujemo tako ženskam kot moškim vseh starosti.
Ko kupujemo čevlje, moramo vedno dobro premisliti, za kaj jih kupujemo, kako jih bomo uporabljali in jih seveda temeljito pomeriti. Pri tem se je vredno tudi vprašati, ali so modne zapovedi vredne bolečih nog.

Majda Mori Lukančič prof. zdr. vzgoje
Zdravstveni dom Ljubljana, enota Bežigrad
Banner Kronoterm

Banner Pulz

Več revij