Lepi in zdravi zobje so ogledalo našega zdravja in lepote, so bogastvo, ki ga moramo varovati vse življenje. Če so nam zobje pravilno zrasli in so zdravi, kar nam je bilo položeno v zibelko z geni, če je zanje poskrbela mati med nosečnostjo ter v prvih letih življenja, če smo njeno delo nadaljevali sami s skrbnim in premišljenim vzdrževanjem zob, potem bomo ohranili zdrave in lepe zobe skozi vsa starostna obdobja. Najenostavnejši in učinkoviti ukrep za preprečevanje zobne gnilobe in obolenj obzobnih tkiv je redna, temeljita in pravilna ustna higiena. Zobe se očisti po vsakem obroku, vsaj dvakrat na dan in enkrat na dan očistimo jezik, na katerem se zadržujejo bakterije. Skrbno ustno higieno pa zahteva tudi snemalna zobna proteza. 3

Skrb za ohranjanje zdravih zob in dlesni


Ustna votlina je vstopno mesto v organizem in je udeležena pri opravljanju življenjsko pomembnih funkcijah, kot so prehranjevanje, dihanje in sporazumevanje, zato je zelo pomembna za sam obstoj in zunanjo podobo človeka. Vse, kar se bolezenskega v njej dogaja, ima posledice na celotni organizem. Najpomembnejša funkcija ustne votline je predelava hrane, zato potrebujemo zdrave in močne zobe do konca življenja. Skrb za zdrave zobe se prične že v nosečnosti, saj se kalcifikacija mlečnih zob začenja že v petem mesecu fetalnega življenja. Torej na začetni razvoj zob vpliva že prehrana matere v nosečnosti. Zdrava in uravnotežena hrana nam zagotavlja in ohranja zdrav razvoj mlečnega oziroma pozneje stalnega zobovja. Zdravi zobje in zdrava usta nam dajo lep videz, kar splošno velja za splošen ideal vsakogar. A žal ni vedno tako. Še vedno je veliko takih, ki jih gnili zobje, otekla in krvaveča dlesen in slaba higiena ustne votline ne motijo, celo za ceno svojega zdravja in slabše kvalitete življenja. Pomembno je, da se skrb za zobe prične že v času nosečnosti, nadaljuje skozi vsa kritična starostna obdobja in tako traja vse življenje.

PRAVILNO ČIŠČENJE ZOB

Najenostavnejši in učinkoviti ukrepi za preprečevanje zobne gnilobe in obolenj obzobnih tkiv je redna, temeljita in pravilna ustna higiena. Ne glede na starost lahko z zobno preventivo ogromno naredimo sami. Napredovanje zobne gnilobe in bolezni obzobnih tkiv lahko velikokrat preprečimo ali celo ustavimo. Pri otrocih se čiščenje zob začne z izrastkom prvega mlečnega zobka. Z mokro gazo navito okrog prsta, po večernem obroku obrišemo zobke. Pri dojenčkih je priporočljivo že pred oziroma med izrastom zob uporaba griznega obročka, saj se otrok tako že zelo zgodaj navadi prisotnosti tujka v ustih, ki ga pozneje nadomesti zobna ščetka. Čiščenje z zobno ščetko pri otroku začnemo prakticirati, ko mu zrastejo prvi zobje. Ko je otrok star tri do štiri leta, ga navajamo na tehniko pravilnega čiščenja zob. Doma naj bi starši pomagali otroku pri umivanju zob, dokler ni kos pravilni tehniki čiščenja vse do osmega leta starosti in nadzorujejo do dvanajstega leta. V zelo zgodnjem otroštvu naj ščetkanja potekajo brez zobne paste, dokler otrok ne zmore izpljuniti vsebine iz ust. Pozneje pasto lahko uporabimo in izberemo tako, ki vsebuje fluor, ta ščiti zob pred zobno gnilobo.

KOLIKOKRAT IN KAKO ?

Idealno bi si bilo zobe očistiti po vsakem obroku, ker pa je to skoraj nemogoče, naredimo to vsaj dvakrat na dan in enkrat na dan očistimo jezik, na katerem se rade zadržujejo bakterije. Zvečer po čiščenju zob ne uživamo več sladkih ali drugih prigrizkov in ne pijemo sladkih pijač. Pomembno je tudi, da si zobe čistimo pravilno. Pravilno pomeni, da uporabimo vertikalno in krožno tehniko čiščenja zob. Pri vertikalni tehniki se priporoča, da s ščetko naredimo od osem do deset potegov v smeri rasti zob. To pomeni, da zobe čistimo z zobno krtačko s potegi od dlesni proti vrhu zoba - držimo se pravila „z rdečega preko belega“. Čistimo sistematično po vrsti od desne proti levi ali od leve proti desni. Začnemo po zunanji strani ob licu, nadaljujemo po notranji strani ob jeziku in ne pozabimo griznih ploskev. Za čiščenje zob se priporoča uporaba mehke zobne ščetke, s katero lahko izvajamo t.i. krožno (Bassovo) tehniko čiščenja, ker z njo očistimo tudi žlebič med dlesnijo in zobmi. Pri tej tehniki postavimo ščetine zobne ščetke v ustih tako, da polovica ščetin pokriva dlesni, druga polovica pa zobe. Na ta način je s ščetinami pokrit tudi obzobni žep. Nato ščetine ščetke usmerimo proti dlesni (pod kotom 45 stopinj), tako da ščetine vstopijo v obzobni žep, z majhnimi krožnimi gibi ščetko vodimo ob zobnem loku. Posebno pozorni moramo biti pri težje dostopnih mestih za kočniki, podočniki in na notranji strani sekalcev. Pri obeh tehnikah se priporoča sistematičnost in natančnost, kajti le tako bomo preprečili bolezni zob, dlesni in obzobnih tkiv.
Nega zob prekritih z zobnimi prevlekami zahtevajo še večjo skrb za higieno ustne votline kot pri svojih zobeh. Razlogov za to trditev je več. Oblika umetnih zob je zaradi debeline kovine in plastične oziroma porcelanaste prevleke manj ustrezna za čiščenje. Med zobmi je še več skritih mest, ki so težje dosegljiva s ščetko in drugimi pripomočki za čiščenje medzobnih prostorov in tudi zobne obloge se rade zadržujejo na umetnih zobeh.
Skrbno ustno higieno zahteva tudi snemalna zobna proteza. Zobno protezo je potrebno po jedi očistiti, čez noč pa sneti in jo namočiti v posebno razkužilo. Le tako se na protezi ne bodo nabirale bakterije in glivice, ki so mnogokrat vzrok vnetja in razjed v ustih. Najpogostejše napake pri čiščenju zob:

  • ne uporabljamo pravilne tehnike čiščenja zob; poslužujemo se vodoravne tehnike; pri tem zob ne očistimo temeljito in poškodujemo dlesni, da se začnejo odmikati;
  • ne dosežemo roba dlesni in posledica je nastanek zobnih oblog ter pozneje zobnega kamna;
  • zanemarimo čiščenje medzobnih prostorov, ki so mnogokrat vzrok za nastanek zobne gnilobe.
PRIPOMOČKI

Zelo pomembna je izbira ustrezne zobne ščetke, saj lahko z napačno izbiro naredimo več škode kot koristi. Otrokova zobna ščetka naj ima majhno glavo in mehke ščetine, ta je bolj prijetna in zagotavlja zdrave otrokove dlesni. Pri odraslih naj bo zobna ščetka srednje trda ali mehka. Pretrda ščetka lahko povzroči umik dlesni, posledica pa so razgaljeni in kariesu izpostavljeni zobni vratovi. Prevelika ščetka ne omogoča temeljitega čiščenja naših zob. Manjša kot je zobna ščetka temeljiteje lahko z njo umijemo površino zob. Mnogi pa prakticirajo čiščenje z električno zobno ščetko, ki je tudi hitrejše kot ščetkanje z običajno ščetko. Električna ščetka očisti več prostorov kot ročna, vendar še vedno premalo za temeljito ustno higieno. Priporoča se predvsem motorično manj spretnim ali prizadetim ljudem in tistim, ki nimajo dovolj gibčnega zapestja. Pri čiščenju zob z električno ščetko se uporablja enaka tehnika umivanja kot pri navadni ščetki. Izbira zobne paste je prepuščena posamezniku, glede na okus, saj so skoraj vse klinično preizkušene in kakovostne. Tu in tam pa jih je priporočljivo zamenjati. Vsebujejo naj fluoride, da zaščitijo zobe pred zobno gnilobo.
Za temeljito čiščenje zob pa zobna ščetka in zobna pasta ne zadostujeta. Tudi s temeljitim čiščenjem ne dosežemo trideset do štirideset odstotkov zobnih površin med zobmi, kjer se še vedno zadržujejo ostanki hrane. Če hočemo imeti zdrave zobe in obzobna tkiva, je potrebno uporabljati tudi zobno nitko in medzobno oziroma interdentalno zobno ščetko. Po čiščenju z zobno ščetko obvezno očistimo še z zobno nitko. Z njo nežno drsimo po medzobnem prostoru, da se zobna nitka razpre in očisti ostanke hrane. Ne pozabimo na čiščenje zadnjih zob, saj je zdravje teh zob izredno pomembno tako za zdrav griz kot za oporo mostičkov v poznih letih življenja. Za čiščenje širših medzobnih prostorov je tudi primeren medicinski zobotrebec, ki je mehak in trikotne oblike. Velikost naj bi ustrezala medzobnim prostorom posameznika. V zadnjem času pa je na trgu v večji meri prisotna interdentalna oziroma medzobna ščetka. Čiščenje z interdentalno ščetko omogoča temeljito higieno medzobnih prostorov in predelom med členi ter prevlekami mostov. Medzobne ščetke so različnih velikosti in prilagojene uporabi posamezniku.

BOLJE PREPREČITI KOT PA ZDRAVITI

Skrb za zobe se mora pričeti že v času nosečnosti, nadaljevati skozi vsa starostna obdobja, trajalo pa naj bi vse življenje. Razvoj otrokovih zob in njihova odpornost sta v veliki meri odvisna od zdravstvenega stanja matere med nosečnostjo in sestave hrane potrebne za rast kosti in zob, predvsem od mineralov in vitaminov v zdravi in uravnoteženi hrani nosečnice, otroka v razvoju in odraslega človeka. Nujno potrebni minerali so v mešani in sveže pripravljeni hrani, ki zagotavljajo pravilen razvoj zob in dajejo našim zobem trdnost. Ko otroku zrastejo prvi mlečni zobki, ga navadimo na vsakodnevno in trdo hrano, ki ga prisili, da jo dobro prežveči, ker se tako razvijejo žvekalne mišice in čeljusti. Otroka ne navadimo na sladko hrano in pijače, ki povzročajo veliko tveganje za nastanek zobne gnilobe. Sladki prigrizki naj bodo del glavnega obroka in po vsakem, zlasti sladkem obroku, zobe temeljito umijemo ali vsaj dobro speremo z vodo. Opustimo slabe razvade, kot je kajenje, ki poleg slabe higiene velikokrat povzroča bolezen dlesni in obzobnih tkiv. Bodimo pozorni na spremembe na zobeh in dlesnih ter čim prej obiščimo svojega zobozdravnika, da preprečimo najhujše.
Samo lepi in zdravi zobje so ogledalo našega zdravja in lepote. Zobje so bogastvo, ki ga moramo varovati vse življenje. Če so nam zobje pravilno zrasli in so zdravi, kar nam je bilo položeno v zibelko z geni, če je zanje poskrbela mati med nosečnostjo ter v prvih letih življenja, njeno delo pa smo nadaljevali sami s skrbnim in premišljenim vzdrževanjem zob, potem bomo ohranili zdrave in lepe zobe skozi vsa starostna obdobja.
Kaj moramo vedeti, da ohranimo lepe zdrave zobe in dlesni?
Najprej je potrebna skrb za zdravstveno stanje nosečnice ter zdrave in uravnotežene prehrane skozi vso nosečnost.

Otroka dojimo čim dlje, kajti delo žvekalnih mišic je potrebno za pravilno rast in razvoj otrokovih čeljusti.

Otroka ne navadimo na sladke čaje, sokove ali sladkarije.

Prvi čaj, ki ga ponudimo otroku, naj bo nesladkan.

Otroku ne ponujamo dude.

Takoj, ko otroku izraste prvi zob začnemo z čiščenjem.

Čim prej ga navajamo na trdo hrano, da se navadi grizenja in žvečenja.

Zobna ščetka naj bo primerna otrokovi starosti in jo na začetku ponudimo v obliki igre ter ga pri tem ne silimo.

Naučimo otroka pravilne tehnike umivanja zob in ga pri tem nadzorujemo do dvanajstega leta starosti, odvisno od njegovega razvoja motorike.

Otroka zgodaj seznanimo s pripomočki, s katerimi izvajamo temeljito ustno higieno.

Zdrava in uravnotežena prehrana naj bo otrokov vsakdan.

Otrok naj redno obiskuje svojega zobozdravnika, dvakrat letno, tudi če nima težav.

Vse aktivnosti, ki smo jih pridobili v prvih letih življenja, nadaljujemo v pozno starost, saj bomo le tako ohranili zdrave zobe in dlesni.Vida Repovž, dipl.m.s.
Zdravstveni dom Ljubljana, enota Bežigrad
Banner Kronoterm

Banner Pulz

Več revij