Sončna opeklina, ki nastane zaradi prekomerne izpostavljenosti ultravijoličnim (UV) žarkom, je pogosto posledica neustrezne zaščite pred soncem, še posebej pri otrocih, katerih koža je občutljivejša. Kljub številnim alternativnim pripomočkom za zdravljenje in lajšanje simptomov sončne opekline je treba biti previden, saj ti niso vedno učinkoviti in lahko koži celo škodijo. Sodobne novosti na tem področju vključujejo razvoj naprednih sončnih krem, uporabo bioaktivnih spojin in izkoristek nanotehnologije za boljšo zaščito kože pred sončnimi žarki. Te inovacije odpirajo nove možnosti za učinkovito obravnavo sončne opekline ter spodbujajo zdravo in zaščiteno kožo pred negativnimi učinki sončnega sevanja. Sunburn, resulting from excessive exposure to ultraviolet (UV) rays, is often a consequence of inadequate sun protection, especially in children, whose skin is more sensitive. Despite numerous alternative remedies for treating and alleviating sunburn symptoms, caution is necessary, as they are not always effective and can even harm the skin. Modern innovations in this field include the development of advanced sunscreens, the use of bioactive compounds, and the application of nanotechnology for enhanced skin protection against solar radiation. These advancements open new possibilities for effective sunburn management and promote healthy and protected skin against the adverse effects of sun exposure. 6

Obravnava bolnika s sončno opeklino


Sončna opeklina je lahko resna poškodba kože, ki se običajno pojavi po prekomernem izpostavljanju sončnim UV žarkom. UV žarki so elektromagnetno sevanje, ki prihaja iz sončne svetlobe, in so nevidni za človeško oko. Med njimi sta dve glavni vrsti UV žarkov, ki lahko poškodujeta kožo: UVA in UVB. UVB žarki so glavni vzrok za nastanek sončnih opeklin, saj prodirajo v zgornje plasti kože. So najmočnejši med 10. in 16. uro, ko je sončna svetloba najintenzivnejša. UVB žarki povzročajo neposredno poškodbo DNA v kožnih celicah, kar sproži vnetni odziv, ki ga vidimo kot rdečico, oteklino in bolečino. Čeprav so sončne opekline pogosto povezane z vročim poletnim vremenom, je pomembno vedeti, da lahko UVB žarki poškodujejo kožo tudi v hladnejših mesecih, na primer med smučanjem, ko se odsevajo od snega. UVA žarki so manj intenzivni, vendar prodirajo globlje v kožo. So prisotni skozi celo leto in tudi v oblačnih dneh. UVA žarki povzročajo prezgodnje staranje kože, poškodujejo kolagenska vlakna in prispevajo k nastanku gub ter povečujejo tveganje za kožni rak. Dolgotrajno izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite, še posebej pri ljudeh s svetlejšo kožo, lahko poveča tveganje za nastanek sončnih opeklin. Ljudje s temnejšo kožo imajo nekoliko več naravne zaščite pred soncem zaradi povečane proizvodnje melanina – pigmenta v koži, ki absorbira UV žarke in preprečuje, da bi ti prodrli globoko v kožo. Nekateri ljudje so bolj občutljivi na sonce kot drugi in imajo večje tveganje za sončne opekline, zlasti otroci, ljudje z zelo svetlo poltjo, ljudje s številnimi pigmentnimi znamenji na koži ter tisti, ki jemljejo določena zdravila, ki povečujejo občutljivost na sončne žarke.
Poleg tega je pomembno poudariti, da pretirano sončenje ni priporočljiv način za pridobivanje vitamina D, saj lahko prekomerna izpostavljenost soncu povzroči resne zdravstvene težave, vključno z rakavimi obolenji kože. Namesto tega je bolje, da glavnino vitamina D raje pridobivamo iz prehrane ali ustreznih prehranskih dopolnil ter se med izpostavljanjem soncu zaščitimo s pravilno uporabo zaščitnih sredstev.

PRAVILNO UKREPANJE, NEGA IN ZDRAVLJENJE

Preprečevanje sončne opekline je ključno za ohranjanje zdravja naše kože. Najboljši način za zaščito pred sončnimi opeklinami je izogibanje pretirani izpostavljenosti soncu, predvsem med najmočnejšim sončnim sevanjem, ki običajno traja med 10. in 16. uro. Pri tem je pomembno uporabljati zaščitna oblačila, pokrivala in sončna očala, ki bodo zaščitili izpostavljene dele kože. Prav tako je nujno redno uporabljati zaščitne kreme z visokim zaščitnim faktorjem, ki bodo preprečile negativne učinke UV žarkov na kožo.
V primeru, da pride do sončne opekline, je pomembno takoj ukrepati. Poškodovano kožo je treba nemudoma umakniti v senco, da se prepreči nadaljnja izpostavljenost soncu. Hladne obloge ali hladna voda lahko blago ohladita prizadeto območje, vendar je treba previdno ravnati, da ne povzročimo dodatnih poškodb kože, zato je priporočljivo izogibati se uporabi izredno hladnega ledu. Poškodovano kožo je nato treba negovati z vlažilnimi kremami, ki naj vsebujejo aloe vero ali pantenol. Te kreme pomirjajo kožo, spodbujajo celjenje in zmanjšujejo občutek nelagodja. Pri sončni opeklini je lahko prisotna tudi dehidracija, zato je pomembno, da oseba pije dovolj tekočine, da prepreči morebitno dehidracijo.
Obleka in materiali, ki prihajajo v neposreden stik s poškodovano kožo, lahko pomembno vplivajo na proces celjenja in okrevanja. Pri sončni opeklini je koža že sama po sebi občutljiva, zato je izjemno pomembno izogibati se dražilcem, ki bi lahko še poslabšali vnetje na poškodovanih območjih. Pri izbiri oblačil je smiselno uporabljati lahka, zračna in ohlapna oblačila iz naravnih materialov, kot so bombaž, lan ali svila. Ti materiali bodo omogočili, da koža bolje diha, zmanjšali trenje in ne bodo dodatno dražili poškodovane kože. Izogibajte se sintetičnim materialom, ki lahko omejujejo izhlapevanje in povzročajo dodatno draženje. Prav tako je priporočljivo, da se izogibate uporabi izdelkov za nego kože, ki vsebujejo alkohol, dišave, barvila ali druge kemikalije, ki bi lahko povzročile dodatno draženje in nelagodje. Namesto tega uporabljajte nežne in hipoalergene izdelke, ki bodo pomirili in navlažili kožo.
V primeru, da sončna opeklina povzroči hujšo bolečino, lahko jemanje analgetikov olajša nelagodje. Vendar pa je pomembno, da se pred jemanjem kakršnihkoli zdravil posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Prav tako ne prekoračite priporočenih odmerkov in se držite navodil za uporabo zdravil.

SONČNE OPEKLINE PRI OTROCIH

Sončna opeklina pri otrocih je še posebej nevarna, saj je njihova koža bolj občutljiva in ranljiva na škodljive učinke UV žarkov. Starši imajo ključno vlogo pri zaščiti svojih otrok pred sončnimi opeklinami in morajo sprejeti ustrezne preventivne ukrepe, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Zaščitna oblačila

Pri otrocih je izjemno pomembno uporabljati zaščitna oblačila, ki prekrivajo čim več kože. Priporočljivo je izbrati lahka, zračna in svetla oblačila, ki bodo zaščitila nežno otroško kožo pred sončnimi žarki. Dolgi rokavi, hlače in krila so odlična izbira, še posebej med najmočnejšim sončnim sevanjem.

Uporaba sončnih krem

Otroci naj bodo zaščiteni s sončnimi kremami z visokim faktorjem, ki so posebej namenjene njihovi občutljivi koži. Kremo nanašajte redno, vsaj vsaki dve uri, in po kopanju ali potenju, da ohranite zaščito. Pri nanosu kreme pazite, da ne pozabite na območja, kot so ušesa, vrat, hrbet rok in nog, ki jih je pogosto težje zaščititi.

Senčenje

Med najbolj vročimi urami dneva, običajno med 10. in 16. uro, poskrbite, da bo otrok večino časa preživel v senci. Senca je najboljša naravna zaščita pred sončnimi žarki, zato izbirajte senčne kraje za igro in počitek.

Uporaba klobukov in sončnih očal

Otrokom zagotovite zaščito z nošenjem klobukov s širokim robom, ki bodo zaščitili obraz, vrat in ušesa pred neposrednimi sončnimi žarki. Prav tako je priporočljivo uporabljati sončna očala z ustreznimi UV filtri, ki bodo otroške oči zaščitila pred škodljivimi UV žarki.
Starši imajo ključno vlogo pri poučevanju otrok o pomenu zaščite pred soncem in rednem izvajanju preventivnih ukrepov. Z ustrezno zaščito lahko zmanjšamo tveganje za sončne opekline in ohranimo otrokovo kožo zdravo ter zaščiteno pred negativnimi vplivi UV žarkov. Ne pozabite, da so otroci še posebej občutljivi na sonce, zato je treba biti še posebej pozoren na njihovo varnost v vročih poletnih dneh.

MITI IN RESNICE O ALTERNATIVNIH PRIPOMOČKIH ZA ZDRAVLJENJE SONČNIH OPEKLIN

Opozoriti je treba, da alternativni pripomočki za zdravljenje sončne opekline niso vedno učinkoviti in včasih lahko celo poslabšajo stanje kože. Kljub številnim domnevam o koristnosti nekaterih naravnih sredstev za lajšanje simptomov sončne opekline je pomembno upoštevati, da nekateri miti niso podkrepljeni z znanstvenimi dokazi.

Mit: Maslo je koristno pri lajšanju sončnih opeklin
Resnica: Eden od razširjenih mitov je, da lahko nanašanje masla na sončno opeklino pomaga pri zdravljenju, vendar pa je tovrstna praksa popolnoma napačna in lahko celo škodljiva. Maslo lahko namreč maši pore in prepreči izhlapevanje, kar vodi do zadrževanja toplote na koži. Posledično lahko stanje opečene kože poslabša, saj se ohranja vročina na koži, kar poveča vnetje in nelagodje.

Mit: Nanašanje kisa na opečeno kožo lajša vnetje
Resnica: Nekateri verjamejo, da lahko nanašanje kisa na sončno opeklino lajša bolečine in vnetje. Vendar pa je kis v osnovi kisel (ima pH < 7), kar lahko še dodatno razdraži že sicer opečeno in poškodovano kožo. Uporaba kisa na sončni opeklini lahko pogosto povzroči pekoč občutek in nelagodje na koži, zato ni priporočljiva oblika zdravljenja.

Mit: Jogurt pomirja opečeno kožo in pomaga pri celjenju
Resnica: Mnogi trdijo, da jogurt pomirja kožo in pomaga pri celjenju sončne opekline. Vendar pa je moramo biti pri nanašanju jogurta na poškodovano kožo nekoliko previdnejši, saj lahko ta, sploh če je nepravilno hranjen ali kakorkoli pokvarjen, vsebuje bakterije, ki lahko ob nanosu povzročajo oportunistične okužbe, ki jih na zdravi in nepoškodovani koži sicer ne bi bilo. Namesto da bi ta jogurt pomagal pri celjenju, lahko njegovo nanašanje na kožo, ki je opečena, poškodovana ali celo ranjena, dejansko poslabša stanje in poveča tveganje za okužbe.

Za zdravljenje sončne opekline je tako najbolj priporočljivo slediti prej omenjenim in preverjenim metodam prve pomoči, torej ohlajanje prizadetega območja s hladnimi obkladki, nanos vlažilnih krem s sestavinami, ki pomirjajo kožo, pitje zadostne količine tekočine za preprečevanje dehidracije in izogibanje nadaljnjemu izpostavljanju soncu. V primeru hudih simptomov ali hude bolečine pa je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč. Pomembno je, da poskrbimo za ustrezno nego kože tudi po sončenju, da omogočimo hitrejše celjenje in preprečimo morebitne dolgoročne posledice.

NOVOSTI NA PODROČJU ZDRAVLJENJA

Novosti na področju obravnave sončnih opeklin so usmerjene v izboljšanje zaščite in zdravljenja poškodovane kože pred negativnimi učinki UV žarkov. Znanstvene raziskave so omogočile razvoj naprednih metod in sredstev, ki zagotavljajo bolj učinkovito obravnavo sončnih opeklin. Znanstveniki so se osredotočili na razvoj visoko učinkovitih sončnih krem z napredno tehnologijo. Te nove generacije sončnih krem vsebujejo posebne sestavine, ki nudijo še boljšo zaščito pred škodljivimi UV žarki. Vključujejo širok spekter UV zaščite, ki varuje tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki, in s tem zmanjšujejo tveganje za sončne opekline in poškodbe kože. Napredne sončne kreme so tudi odpornejše na vodo in znojenje, kar omogoča daljšo trajnost zaščite.
V raziskavah se preučuje uporaba naravnih, bioaktivnih spojin za zdravljenje poškodovane kože pri sončnih opeklinah. To vključuje uporabo izvlečkov rastlin, ki imajo protivnetne, antioksidativne in regenerativne lastnosti. Te bioaktivne spojine lahko pomagajo pri hitrejšem celjenju kože, zmanjšanju vnetja ter blaženju nelagodja in bolečine. Uporaba naravnih sestavin je zelo obetavna, saj omogoča nežnejšo obravnavo poškodovane kože.
Nanotehnologija je prinesla inovativne rešitve na področju zaščite pred soncem. Z uporabo nanotehnologije se razvijajo kakovostna oblačila in izdelki, ki nudijo izjemno zaščito pred soncem. Posebne nanostrukture materialov omogočajo bolj učinkovito blokiranje UV žarkov in zmanjšujejo prodiranje sončnega sevanja v kožo. Tovrstna oblačila so lahka, zračna in udobna za nošenje, kar pripomore k večji verjetnosti, da jih bodo ljudje redno uporabljali za zaščito pred soncem. Pomembno je slediti napredku in novim spoznanjem ter uporabljati visokokakovostne izdelke, ki nudijo učinkovito zaščito pred škodljivimi učinki UV žarkov. Redna uporaba zaščitnih sredstev, oblačil in novih tehnologij bo pripomogla k ohranjanju zdrave in varno zaščitene kože pred sončnimi opeklinami in drugimi negativnimi vplivi sončnega sevanja.
Sončna opeklina je resno zdravstveno stanje, ki zahteva pravočasno ukrepanje in ustrezno nego. Najboljše sredstvo za preprečevanje sončnih opeklin je izogibanje pretirani izpostavljenosti soncu ter uporaba zaščitnih oblačil in sončnih krem z visokim faktorjem. Starši imajo pomembno vlogo pri zaščiti svojih otrok pred soncem ter jim morajo zagotoviti pravilno nego in zaščito. Opozoriti je treba, da alternativni pripomočki za zdravljenje sončnih opeklin niso priporočeni, saj lahko povzročijo dodatno škodo. Znanstvene raziskave nenehno prinašajo nove rešitve za boljšo zaščito in obravnavo sončnih opeklin, zato je pomembno ostati informiran o najnovejših izsledkih na tem področju.

asist. Matej Žnidarič, dr. med.
Literatura
  1. Shetty N, Schalka S, Lim HW, Mohammad TF. The effects of UV filters on health and the environment. Photochem Photobiol Sci. 2023 Jun 21. doi: 10.1007/s43630-023-00446-w. Epub ahead of print. PMID: 37344707.
  2. Raymond-Lezman JR, Riskin SI. Benefits and Risks of Sun Exposure to Maintain Adequate Vitamin D Levels. Cureus. 2023 May 5;15(5):e38578. doi: 10.7759/cureus.38578. PMID: 37284402; PMCID: PMC10239563.
  3. Lashway SG, Worthen ADM, Abuasbeh JN, Harris RB, Farland LV, O`Rourke MK, Dennis LK. A meta-analysis of sunburn and basal cell carcinoma risk. Cancer Epidemiol. 2023 May 16;85:102379. doi: 10.1016/j.canep.2023.102379. Epub ahead of print. PMID: 37201363.
  4. Baig IT, Petronzio A, Maphet B, Chon S. A Review of the Impact of Sun Safety Interventions in Children. Dermatol Pract Concept. 2023 Jan 1;13(1):e2023066. doi: 10.5826/dpc.1301a66. PMID: 36892334; PMCID: PMC9946084.
  5. Merin KA, Shaji M, Kameswaran R. A Review on Sun Exposure and Skin Diseases. Indian J Dermatol. 2022 Sep-Oct;67(5):625. doi: 10.4103/ijd.ijd_1092_20. PMID: 36865856; PMCID: PMC9971785.
  6. Skowrońska W, Bazylko A. The Potential of Medicinal Plants and Natural Products in the Treatment of Burns and Sunburn-A Review. Pharmaceutics. 2023 Feb 13;15(2):633. doi: 10.3390/pharmaceutics15020633. PMID: 36839954; PMCID: PMC9958865.
  7. Julian AK, Ferrer RA, Perna FM. Sun protection behavior: health impact, prevalence, correlates and interventions. Psychol Health. 2023 Jun;38(6):701-725. doi: 10.1080/08870446.2022.2146112. Epub 2023 Jan 9. PMID: 36622262.
  8. Li L, Chong L, Huang T, Ma Y, Li Y, Ding H. Natural products and extracts from plants as natural UV filters for sunscreens: A review. Animal Model Exp Med. 2023 Jun;6(3):183-195. doi: 10.1002/ame2.12295. Epub 2022 Dec 19. PMID: 36536536; PMCID: PMC10272908.
  9. Stockfleth E, Revol O. Encouraging sun protection early in life: from a successful prevention programme in children to the identification of psychological barriers in adolescents. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2022 Jun;36 Suppl 6:12-21. doi: 10.1111/jdv.18194. PMID: 35738808.
Banner mojCuker

Banner Kronoterm

Banner Pulz

Več revij